Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση της COVID-19. Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευτεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», ή θα έχουν εγγραφεί πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης τους και έως τις 30.09.2021. Θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους έως τις 31.12.2020, να δραστηριοποιούνται σε τομείς της Έξυπνης Εξειδίκευσης/RIS3 και στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί.

 

  • Επενδύσεις 400 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021 έως το 2027 το InvestEU, με εγγυήσεις ύψους 26 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το νέο πρόγραμμα αποτελεί τμήμα του πακέτου ανάκαμψης Next Generation EU, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ. Στόχος του είναι να προωθήσει στρατηγικές, βιώσιμες και καινοτόμες επενδύσεις και να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες της αγοράς, επενδυτικές αστοχίες και την έλλειψη επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς.

 

  • Οι τράπεζες της “ψηφιακής εποχής” όλο και εξαπλώνεται καθώς η στρατηγική των τραπεζών στρέφεται πλέον γύρω από τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις συνολικές επενδύσεις, όπως έχει ανακοινωθεί, να προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού τους θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ψηφιακών δικτύων και την απλοποίηση στη χρήση τους καθώς και την αλλαγή του τραπεζικού καταστήματος που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Αλλαγές που ήδη έχουν φάνει σε πολλά τραπεζικά καταστήματα, καθώς μειώνονται οι θέσεις των γκισέ, αυξάνονται οι θέσεις τραπεζικών στελεχών που αναλαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και εμπλουτίζονται τα καταστήματα με μηχανήματα εξόφλησης συναλλαγών (ψηφιακές γωνιές).

 

 

  • Σε τροχιά ανάπτυξης κινείται τη φετινή χρονιά το ηλεκτρονικό εμπόριο, δεδομένης της συνεχώς ανοδικής αύξησης των νέων χρηστών σε όλο και περισσότερες κατηγορίες εμπορίου αλλά και υπηρεσιών. Συμφωνα με την Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη Πρόεδρο ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου-GRECA, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, δράσεις όπως η εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού, των νέων ηλεκτρονικών καταστημάτων αλλά και των υπαρχόντων ηλεκτρονικών καταστημάτων σε καινοτόμες πρακτικές οι οποίες θα μπορέσουν να τα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο στη λειτουργία τους, είναι εκείνες που θα βοηθήσουν να χτιστεί ένα υγιές οικοσύστημα.

 

  • Βουτιά” 57,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις στον τομέα παροχής καταλύματος και εστίασης το δ’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2019, έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2019 προς το 2018, όλα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2020 παρουσίασε μείωση 63,9%, έναντι μείωσης 68,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2019.

 

 

  • Οι κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα συμπεριληφθούν στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για τις επιχειρήσεις αυτές, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου του 2020 με αυτόν του 2019. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «ακόμα, όλες οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 μπαίνουν στην επιστρεπτέα 7, χωρίς να έχουν μείωση τζίρου. Εκτός αν έχουν πάρει την επιστρεπτέα 5 και 6, οπότε θα πρέπει να αποδείξουν μείωση τζίρου». Σημειώνεται ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» αναμένεται να καταβληθεί προς το τέλος Απριλίου, με το 50% του ποσού να μην επιστρέφεται και το κατώτατο όριο χρηματοδότησης να είναι τα 1.000 ευρώ.

 

  • Περίπου 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαφάνισε το πρώτο κύμα της πανδημίας σύμφωνα με έρευνα του Eurofound, με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, τους νέους και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο από όσο κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. Σύμφωνα με την έρευνα, η τηλεργασία, τα προγράμματα απασχόλησης μειωμένου ωραρίου και άλλα κρατικά προγράμματα στήριξης βοήθησαν να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά επίσης σήμαιναν ότι περισσότεροι άνθρωποι βρέθηκαν σε επαγγελματική αδράνεια αντί να περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας. «Υπήρχαν 5,7 εκατ. λιγότεροι άνθρωποι σε απασχόληση στην ΕΕ την άνοιξη του 2020 συγκριτικά με το τέλος του 2019, και 6,3 εκατ. λιγότεροι συγκριτικά με την τάση αύξησης που θα μπορούσε να αναμένει κανείς πριν από την πανδημία της COVID-19», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ