Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • 13% των Ελλήνων έχουν θετική εκτίμηση για τις προοπτικές εργασίας στην Ελλάδα και ένας στους τέσσερις (23%) προβλέπουν ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση μέσα επόμενους 12 μήνες θα είναι βελτιωμένη, όπως αναφέρει έρευνα της Nielsen. Επιπλέον, 8 στους 10 Έλληνες (80%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, ενώ το 66% των ερωτώμενων αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες (αυξανόμενο +12 ποσ. μονάδες σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020).

 

  • Μειώνεται ακόμα περισσότερο ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στο 4ο τρίμηνο 2020, σύμφωνα με τη Nielsen, φτάνοντας στις 61 μονάδες, συνεχίζοντας πτωτικά από το 2ο τρίμηνο 2020 που ήταν στις 70 μονάδες και μεγαλώνοντας την ψαλίδα από τον Ευρωπαϊκό δείκτη που είναι στις 76 μονάδες.

 

  • Επιβράδυνση στις ελληνικές εξαγωγές έφερε η επιρροή της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Οι αυξημένες επιδόσεις που εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές την περίοδο 2017 – 2019, υποχώρησαν κατά 9,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Όμως, η μεγαλύτερη υποχώρηση των εισαγωγών κατά 12,9% το ίδιο διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να υποχωρήσει κατά 4,1 δισ. ευρώ (ή 18,5%), δηλαδή, από 21,980,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 να διαμορφωθεί σε 17,916,4 δισ. ευρώ το 2020.

 

  • Συμμετοχή στη διοίκηση AE που εδρεύουν στην Ελλάδα δεν συνεπάγεται ιδιότητα φορολογικού κατοίκου Ελλάδος, τονίζει άρθρο της Grant Thorton. Η άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν συνεπάγεται ενεργή ανάμειξη του προσώπου στη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων, αλλά μπορεί να περιορίζεται στην απλή συμμετοχή στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης ή κατόπιν απλής περιφοράς των πρακτικών, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του. Επιπλέον, η φορολογική αρχή πρέπει να συνεκτιμά όλα τα πρόσφορα στοιχεία, όπως, την ύπαρξη στέγης, τη φυσική παρουσία του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του, τον τόπο άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τον τόπο των περιουσιακών συμφερόντων, τον τόπο των διοικητικών δεσμών με τις δημόσιες αρχές και φορείς (ασφαλιστικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς) και τον τόπο ανάπτυξης πολιτικών, πολιτισμικών ή άλλων δραστηριοτήτων.

 

  • 56,4 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ θα φτάσει το καθαρό δημοσιονομικό όφελος της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η χώρα μας αναμένεται να λάβει κατά την επταετία 2021-2027 συνολικό πακέτο στήριξης ύψους έως και 71,9 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 39,9 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εθνικές συνεισφορές της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν, κατά προσέγγιση, σε 15,5 δισ. ευρώ, για όλη την περίοδο, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Από αυτά τα στοιχεία καταδεικνύεται το σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για την χώρα μας, καθώς η αναλογία απολήψεων (εισροές) – αποδόσεων (συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1.

 

  • Ο μονοψήφιος αριθμός κόκκινων δανείων στο τέλος του 2022 αποτελεί κύριο στόχο για τις τράπεζες. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου: «μετά την επιτυχή συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον “ ΗΡΑΚΛΗ” με χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 32 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και την αναμενόμενη συμμετοχή τους για ισόποσης αξίας χαρτοφυλάκια στον ΗΡΑΚΛΗ 2, ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μονοψήφιο αριθμό “ κόκκινων δανείων” στο τέλος του 2022. Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους πολίτες, να εκτελέσει δηλαδή το τραπεζικό σύστημα αυτό που είναι η πραγματική αποστολή του».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ