Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Ποσό-ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε στη συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το 2020 φτάνοντας τα 20,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα 14 δισ. ευρώ προέρχονται από τα δανειακά προγράμματα των τραπεζών. Επίσης, αξιοποιώντας τα προγράμματα της πολιτείας, οι τράπεζες χρηματοδότησαν περισσότερες από 30.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διοχετεύοντας προς αυτές 6,5 δισ. ευρώ από τα δύο εγγυοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, επιτυγχάνοντας επίδοση – ρεκόρ ως προς την απορροφητικότητα κεφαλαίων, που έφθασε το 95%.

 

  • Ορόσημο για το άνοιγμα της αγοράς φαίνεται να είναι το διάστημα στα μέσα Μαρτίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του επεσήμανε ότι «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».

 

  • Από τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει τμηματικά, η καταβολή των χρηματικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Αττική», που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ) 2014-2020. Συνολικά υποβλήθηκαν 42.254 αιτήματα από 38.500 πολύ μικρές και από 3.754 μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο συνολικός αιτούμενος προϋπολογισμός αγγίζει το 1,2 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο προϋπολογισμό της πρόσκλησης, η βάση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διαμορφώνεται περίπου στο 45 και για τις μικρές περίπου στο 60

 

 

  • Μέχρι τις 16 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για την ένταξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μέσω της Προκαταβολής θα διατεθούν ενισχύσεις από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους δικαιούχους ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

 

  • Συμφωνία για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), υπεγράφη ανάμεσα στο Πεκίνο και τις Βρυξέλλες για την πιστοποίηση της προέλευσης προϊόντων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από 1η Μαρτίου 2021. Η συμφωνία αφορά 100 ευρωπαϊκά και 100 κινεζικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα που θα προστατεύονται από απομιμήσεις και σφετερισμό. Ανάμεσα στα προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται το ελληνικό ούζο, η φέτα, το κρασί της Σάμου, οι ελιές και το ελαιόλαδο Λασιθίου Κρήτης και τα προϊόντα τους, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, το ιρλανδικό ουίσκι, η μπύρα του Μονάχου, η πολωνική βότκα, το πορτογαλικό πόρτο, γαλλικά ισπανικά, ιταλικά τυριά, αλλαντικά και οίνοι.

 

  • Παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έως το τέλος Μαρτίου αποφασίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και όσο η αγορά παραμένει κλειστή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως όσες δεν διαθέτουν e-shop, δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις επιπλέον μέρες της εκπτωτικής περιόδου. Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και κατά τη διάρκεια την κανονικής περιόδου των εκπτώσεων, με τα καταστήματα να λειτουργούν μόλις 12 μέρες, το 90% των επιχειρήσεων κατέγραψε χαμηλότερο κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2019, ενώ σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνά το 40%. 1 στις 4 επιχειρήσεις (23,1%) προσδιόρισαν την υποχώρηση του τζίρου μεταξύ 31% και 40%. Οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφονται στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης όπου για το 95,6% οι επιδόσεις των επιχειρήσεων είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες του 2020.

 

  • Το 13032 θα είναι ο νέος πενταψήφιος αριθμός αποστολής sms στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο και η εφαρμογή είναι έτοιμη, σύμφωνα ο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη: «Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί θα το δούμε στην πορεία. Θα πρέπει κάποιος να δει τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, σε όλη την χώρα, οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα, κάθε στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η ισχύς του sms θα έχει χρονικό περιορισμό.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ