Στους μεγάλους «χαμένους» κατά την περίοδο πανδημίας συγκαταλέγεται η εστίαση, με τους επαγγελματίες του κλάδου να βλέπουν με απαισιοδοξία και έντονο προβληματισμό τους επόμενους μήνες.

Το φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε «πικρό» για τον κλάδο, καθώς η μείωση του τζίρου έφτασε συνολικά το 56%. Μεγαλύτερη ήταν η «βουτιά» για τις επιχειρήσεις της αμιγούς εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια).

Για τις επιχειρήσεις δε, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς προορισμούς όπου επιβλήθηκαν μέσα στον Αύγουστο αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Χαλκιδικήη καλοκαιρινή σεζόν τελείωσε νωρίτερα, με τους επισκέπτες να αποχωρούν και τις επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά πρόωρα.

Ο περιορισμός στο ωράριο έως τις 12 τα μεσάνυχτα σε αρκετές περιοχές της χώρας δημιούργησε έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στις επιχειρήσεις εστίασης ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης περαιτέρω, κατά 20%.

Επαγγελματίες του κλάδου εξέφραζαν όλο το προηγούμενο διάστημα την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εφόσον υπάρχουν περιορισμοί για τις αποστάσεις των τραπεζιών και η απαγόρευση για όρθιους στα μπαρ, γιατί κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθεί και περιορισμός στο ωράριο.

Οι επόμενοι μήνες και ο χειμώνας που έρχεται, προβληματίζουν πλέον έντονα τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους του κλάδου που φοβούνται για «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.

Καμπανάκι για «λουκέτα»

Η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ  για το σύνολο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της εστίασης, δείχνει πως για το επόμενο εξάμηνο η μία στις τρεις εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της.

Παράλληλα μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και μία στις τέσσερις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ή του ενοικίου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Θεσσαλονίκη, όπου οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον ζήτημα καθώς ακύρωση της ΔΕΘ επέφερε ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα, ένα στα τρία καταστήματα του κλάδου κινδυνεύει να βάλει λουκέτο το επόμενο διάστημα σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού.