Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Λιανεμπόριο: Ανακούφιση για το άνοιγμα – Πίεση να μη χαθεί το Πάσχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα των εμπόρων από την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων τους. Τι δήλωσε στο Χ-Τύπο ο Προέδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας κ. Ευστάθιος Νουβέλογλου.

Οι έμποροι της Αθήνας που ανέβασαν ρολά στις επιχειρήσεις τους την Δευτέρα (5/4) έπειτα από 2 μήνες απραξίας, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι υποδέχθηκαν ξανά τους καταναλωτές έστω και με τους περιορισμούς των click away/click inside, ωστόσο, υπάρχει μεγάλο άγχος να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην περίοδο του Πάσχα, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και ο κίνδυνος για μαζικά λουκέτα είναι πιο ορατός από ποτέ.

Ταυτόχρονα, η σύγχυση που παρατηρείται στους καταναλωτές, για τα μέτρα και τα μηνύματα που πρέπει να στείλουν για να βγουν στην αγορά, δυσχεράνει κατά πολύ το έργο τους.

Μεγάλες εκπτώσεις στην αγορά

Πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε μεγάλες προσφορές στα προϊόντα που είχαν μείνει αδιάθετα στα ράφια τους με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές προτίμησαν να αγοράσουν κυρίως ρούχα και παπούτσια, είδη δηλαδή που οι περισσότεροι καταναλωτές θέλουν να δοκιμάσουν εκ του σύνεγγυς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στην αγορά ρούχα και παπούτσια ακόμα και με 60% έκπτωση, με την μείωση μάλιστα των τιμών να μην περιορίζεται μόνο στα χειμερινά είδη.

Σ. Καφούνης: «Στόχος να δουλέψει συνολικά το λιανεμπόριο το Πάσχα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, μιλώντας για την επανεκκίνηση ανέφερε ότι στόχος είναι να πάει καλύτερα αυτή τη φορά το άνοιγμα των καταστημάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και να δουλέψει το λιανεμπόριο τις κρίσιμες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου. «Δεν περιμέναμε θαύματα, ωστόσο, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το άνοιγμα των καταστημάτων στην Αθήνα. Θεωρούμε ότι μπορεί να επαναλειτουργήσει συνολικά το λιανεμπόριο με απόλυτη ασφάλεια . Τα μέτρα μπορούν να διαφυλάξουν τη λειτουργία της αγοράς και θέλω να ζητήσω από όλους πολύ μεγάλη προσοχή και απόλυτη επιτήρηση των μέτρων. Δεσμεύομαι για ότι αφορά τα καταστήματα, αλλά πρέπει και οι συμπολίτες μας να συνεργαστούν και η Πολιτεία να τα επιτηρήσει. Πιστεύω ότι με την ορθή λειτουργία της αγοράς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ώστε να επανεκκινήσουν και οι υπόλοιπες αγορές του κλάδου και αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς. Εμείς θέλουμε όλο το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει άμεσα» σημείωσε ο κ. Καφούνης.

Γ. Καρανίκας: «Περισσότερη κίνηση στο κέντρο της Αθήνας παρά στις συνοικίες»

Για τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα η κίνηση τις πρώτες μέρες ήταν μεν υποτονική, αλλά ο παρονομαστής είναι θετικός. Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, καλύτερα κινήθηκε η αγορά στο κέντρο της Αθήνας απ’ ότι στις συνοικίες, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν έχουν άμεση ανάγκη να ψωνίσουν όπως συνέβη π.χ. την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ε. Νουβέλογλου: «Θέλουμε και επιδιώκουμε τη στήριξη της κυβέρνησης για την επιβίωσή μας»

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας κ. Ευστάθιος Νουβέλογλου, μίας από τις πιο ιστορικές και παραδοσιακές αγορές της Αττικής, μιλώντας στον Χ-Τύπο αναφέρθηκε στο υποτονικό κλίμα στην εκκίνηση της αγοράς, λόγω και των περιορισμών που υφίστανται, ενώ για ακόμη μία φορά ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση, εκφράζοντας παράλληλα το πάγιο αίτημα των εμπόρων για παραγραφή των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας.

«Το κλίμα στην εκκίνηση είναι υποτονικό. Σίγουρα είναι καλύτερο από το μηδέν αλλά δεν συγκρίνεται με τις άλλες περιόδους επανεκκίνησης της αγοράς. Αυτό αφορά όλα τα είδη. Δεν έχουν γίνει οι ουρές των 50 μέτρων που είχαν γίνει στο προηγούμενο άνοιγμα. Πολλοί αναρωτιούνται τι γίνεται με το 33032, φοβούνται πολύ του περιορισμούς και τα πρόσθημα. Όσοι μπαίνουν στο μαγαζί, ενώ άλλες φορές δεν μας το λέγανε, λένε δεν έχω στείλει μήνυμα κλπ. Γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος έχει επηρεαστεί από τα μηνύματα. Πάντως, μέχρι τώρα η αγορά κινείται υποτονικά σε όλα τα επαγγέλματα» ανέφερε αρχικά ο κ. Νουβέλογλου και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των λιανεμπόρων για παραγραφή των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας και αυστηρών περιοριστικών μέτρων: «Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε τη στήριξη της κυβέρνησης για την επιβίωσή μας. Θέλουμε υποστήριξη από το κράτος και αν είναι δυνατόν την παραγραφή των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας. Αυτό είναι πάγιο αίτημα για εμάς. Μη ξεχνάμε ότι τώρα θα πρέπει να κάνουμε δηλώσεις για το 2020 και χρωστάμε ακόμα το 2019. Το πιο λογικό είναι να υπάρχει παραγραφή των υποχρεώσεων που έχουμε προς το κράτος. Μας πήγε πιο κάτω τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά συνεχίζουμε να τις χρωστάμε. Ενώ στο εργαζόμενο που τον έβγαλε σε αναστολή του πλήρωσε τις ασφαλιστικές εισφορές. Πώς γίνεται εμείς να τις χρωστάμε και αυτοί να τις έχουν πληρωθεί; Στον ίδιο χώρο δεν είμαστε;»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ