Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Οι συνέπειες της ακρίβειας και του πολέμου απαιτούν έκτακτα μέτρα στήριξης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δήλωση σχετικά με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ακρίβεια και η κατάσταση στην Ουκρανία προέβη ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: 

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και μοιραία επηρεάζεται και η χώρα μας, κυρίως σε θέματα οικονομίας. Έτσι, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές ενέργειας προσπαθούσαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων, μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν ακόμα υψηλότερες τιμές που έρχονται ως συνέπεια της ουκρανικής κρίσης. Μην ξεχνάμε ότι ως χώρα έχουμε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και είναι επόμενο υπό τις παρούσες συνθήκες να υπάρχουν σημαντικές αναταράξεις και στις τιμές εφοδιασμού.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στο χειρότερο δυνατό σημείο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς τα τελευταία χρόνια τα πλήγματα ήταν συνεχόμενα. Από τα μνημόνια βρεθήκαμε στις συνέπειες της πανδημίας και χωρίς να έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό ξεκίνησε το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων που μπορεί να εξελιχθεί σε τσουνάμι εξαιτίας του πολέμου.

Ήδη τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 6% και η εκτίμηση μου είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυμανθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, κάτι που θα είναι οδυνηρό και για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες. Αν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι επιβεβλημένη η άμεση παρέμβαση από την κυβέρνηση σε δύο επίπεδα. Πρώτον στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεύτερον στην άσκηση πίεσης προς τις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να αποφασισθούν και να υλοποιηθούν στοχευμένες πολιτικές που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές της ΕΕ να αντέξουν στην πίεση των ανατιμήσεων.

Για το δεύτερο γνωρίζουμε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις και ελπίζουμε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το ταχύτερο δυνατό. Όσο για το πρώτο επίπεδο δράσεων, πρόεδροι επιμελητηρίων έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων. Συνοπτικά να αναφέρω τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6% καθώς και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Να σημειώσω ότι κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη μειώσει αισθητά τον ΦΠΑ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συζητείται ακόμη και ο μηδενισμός του για το διάστημα που διαρκεί η υφιστάμενη κρίση. Ως επιχειρηματική κοινότητα αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις συνέπειες του κύματος των ανατιμήσεων στην ενέργεια μέσω επιδοτήσεων, όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτές οι κινήσεις δεν αρκούν. Καλύπτεται μόνο ένα μέρος των αυξήσεων. Πως θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο με τις επιχειρήσεις να έχουν μειωμένους τζίρους και τα νοικοκυριά με περιορισμένα εισοδήματα; Μόνο με γενναία μέτρα μπορεί να περιοριστεί η τεράστια οικονομική ζημία που υφίστανται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και να αποφευχθούν κοινωνικές αναταράξεις.

Μέσα στη γενικότερη ανησυχία των ημερών όμως υπάρχουν κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας. Στο πλαίσιο επίσκεψης μου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθα σε επικοινωνία με σημαντικούς παράγοντες της Ομογένειας. Και η εκτίμηση τους είναι ότι αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα τονώσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ