Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

«Οι νέοι να κάνουν τη δική τους ειρηνική επανάσταση ιδεών»

Δημοσιεύθηκε

στις


Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος στέλνει το ακόλουθο μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου: «Τι άραγε θυμόμαστε από την 17η Νοέμβρη του 1973; Πάνε 41 χρόνια από τη μαύρη νύχτα που τα τανκς έμπαιναν στο Πολυτεχνείο και έπνιγαν στο αίμα τον αγώνα των φοιτητών και χιλιάδων νέων που διεκδικούσαν το αυτονόητο: Ελευθερία. Εκείνη όμως η νύχτα έμελλε να είναι το ξημέρωμα μιας μεγάλης κοινωνικής αφύπνισης και η αρχή για να γυρίσει η Χώρα μας στο δρόμο της Δημοκρατίας. Μιας Δημοκρατίας που έφερε, σίγουρα, καλύτερες μέρες για τον τόπο και τους πολίτες, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη καθημερινότητα.
Όμως, στην πορεία χάσαμε το μέτρο. Η γενιά που πάλευε το Νοέμβρη του 1973 για την Ελευθερία, χρόνια αργότερα βρέθηκε να παλεύει για την εξουσία. Πολιτική και οικονομική. Οι αξίες του Πολυτεχνείου αντικαταστάθηκαν με τους κανόνες του κυνηγιού μιας «καθώς πρέπει» κοινωνικής καταξίωσης. Απλώσαμε το χέρι εκεί που δεν φτάναμε, σε αγαθά και στόχους που, ίσως, δεν χρειαζόμασταν…
Και αυτά όλα μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα: σε μια εποπτεία οικονομική, κοινωνική, πολιτική. Εποπτεία που πολλοί σήμερα, ακραία μάλλον, παρομοιάζουν με νέα χούντα. Όσοι έζησαν τα χρόνια της επταετίας και βίωσαν τις τραγικές συνέπειές της, γνωρίζουν ωστόσο, ότι η σημερινή κατάσταση σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα τότε χρόνια του φόβου και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων.
Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα κοινά σημεία των καιρών: η εκτροφή και η ανάπτυξη ακραίων αντιλήψεων και συμπεριφορών, που οδηγούν στον κοινωνικό διχασμό.
Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα αλλά και για να διορθώσει τα λάθη της δικής μας γενιάς, τα νέα παιδιά οφείλουν να κάνουν τώρα τη δική τους επανάσταση. Μια επανάσταση ειρηνική, μια επανάσταση στη γνώση, μια επανάσταση ιδεών και αντίληψης της λειτουργίας της κοινωνίας μας. Μια επανάσταση που θα ενώνει και δεν θα χωρίζει, που θα εξαλείψει στοιχεία ολοκληρωτισμού και φανατισμού.
Σε αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής καλεί τους μαθητές, τους νέους της πόλης μας να μετέχουν στα κοινά, να παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα, να μας βοηθήσουν να τους παραδώσουμε αύριο μια πόλη και μια χώρα πιο δημοκρατική, πιο ελεύθερη, πιο ανθρώπινη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ