Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Ποια επαγγέλματα θα ριχτούν στη “μάχη”

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη «μάχη» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 μπαίνουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, εν όψει των σχετικών ανακοινώσεων την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να χτιστεί το… πολυπόθητο τείχος ανοσίας .

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι πιθανό να ζητηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός νωρίτερα από το αναμενόμενο αλλά και σε ένα ευρύτερο πεδίο επαγγελματικών ομάδων.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η όλη διαδικασία επισπεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου λόγω και του φόβου από τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε άλλους επαγγελματικούς τομείς οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη Ιουλίου και να ξεκινήσουν περί τα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με το «OPEN TV» εξετάζεται, ακόμα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους που είναι σε κρίσιμες υπηρεσίες αλλά και σε ευαίσθητες υποδομές για τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους.

Αναλυτικότερα πρόκειται για εργαζόμενους:

  • στην πολιτική αεροπορία
  • σε Κέντρα Επιχειρήσεων
  • στον ΔΕΔΔΗΕ
  • στον ΑΔΜΗΕ
  • στο Φυσικό Αέριο
  • στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Αναμένεται να φανεί στη συνέχεια τι τελικώς θα «κληρώσει» και για ποιες κατηγορίες, καθώς σε κάθε περίπτωση το πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση.

Την ίδια ώρα, με βάση πληροφορίες στο «τραπέζι» βρίσκονται:

  • Ένοπλες Δυνάμεις
  • Σώματα Ασφαλείας
  • Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Εργαζόμενοι σε κρατικές δομές που είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όπως εργοστάσια της ΔΕΗ, δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΣΚΑΪ» η αρχή θα γίνει εντός του Ιουλίου με τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μένει να οριστικοποιηθούν οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους εργαζόμενους επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν.

Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς ως «τιμωρία» ή «ποινή» η μετακίνηση σε μη μάχιμη θέση και εξετάζει τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Για παράδειγμα στους υγειονομικούς, όσοι εργαζόμενοι αρνηθούν να εμβολιαστούν παρά την υποχρεωτικότητα, δεν θα απολύονται αλλά θα μετακινούνται σε άλλες θέσεις που δεν θα έρχονται σε επαφή με ασθενείς και πολίτες.

 

Πρώτοι απ’ όλους οι υγειονομικοί

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει με τους υγειονομικούς και θα αφορά τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και το διοικητικό ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με πολίτες. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αλλά και όλων των φορέων υγείας που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες.

Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας ή Μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Είναι αξιοσημείωτο πως μέχρι τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών έχουν βλετιωθεί κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του υπουργείου Υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών διαμορφώνεται ως εξής:

Στους γιατρούς του ΕΣΥ, το ποσοστό ανέρχεται στο 86% και στον ιδιωτικό τομέα 91%.
Στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζει το 69% στο ΕΣΥ και το 73% στον ιδιωτικό τομέα.
Στο λοιπό προσωπικό, είναι 66% στο ΕΣΥ και 70% στον ιδιωτικό τομέα.

Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς

Όπως έχει τονιστεί τις προηγούμενες ημέρες, στο «τραπέζι» των συζητήσεων της κυβέρνησης βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Στόχος είναι, με βάση τα όσα είπε και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο η νέα εκπαιδευτική χρονιά χωρίς εξ αποστάσεως μαθήματα αλλά διά ζώσης. Ο πιθανός υποχρεωτικός εμβολιασμός, εάν εφαρμοσθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα θα αφορά τόσο τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και της τριτοβάθμιας, δηλαδή τους πανεπιστημιακούς.

Όπως έχει τονιστεί, ο κορονοϊός «χτυπά», πλέον, νεαρά άτομα που κινούνται στους εκπαιδευτικούς χώρους, ενώ και η μετάλλαξη «Δέλτα» μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς σε νέους.

“Μέσα” και τα σώματα ασφαλείας

Στη σχετική λίστα βρίσκονται και τα σώματα ασφαλείας ειδικά όσοι εργάζονται κοντά στους πολίτες και έρχονται σε επαφή. Οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν.

Στο παιχνίδι και η Εκκλησία

Όσον αφορά στους ιερείς, την ώρα που η Εκκλησία μπαίνει στη μάχη των εμβολιασμών, η κυβέρνηση δε θέλει μέχρι στιγμής να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό κυρίως για να μην υπάρξει αναταραχή. Έτσι προτιμήθηκε η μέθοδος της πειθούς. Όπως έχει ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη (13/07) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας θα βρεθούν στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να στείλουν μήνυμα στην Εκκλησία να συμβάλει στην προσπάθεια πειθούς της κυβέρνησης για εμβολιασμό των πολιτών αλλά και των ιερέων.

 

[Πηγή: eea.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ