Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σαρώνει ο “Διομήδης”: Ψύχος σε όλη τη χώρα λόγω της κακοκαιρίας – Πού θα δούμε χιόνια στην Αττική

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο έλεος της κακοκαιρίας “Διομήδη” βρίσκεται όλη η χώρα, με δριμύ ψύχος αλλά και χιόνια να κάνουν εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η κακοκαιρία “Διομήδης” που σήμερα Τετάρτη επηρεάζει για τρίτη ημέρα τη χώρας μας, αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσει. Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια.

Ήδη τα πιο πολλά προβλήματα εντοπίζονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Κλιμάκωση των φαινομένων αναμένεται τις επόμενες ώρες ενώ ήδη στη βόρεια Εύβοια στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος που οδηγεί από το Προκόπι προς το Μαντούδι.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ λόγω παγετού έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Πάρνηθος στο ρεύμα προς Πάρνηθα από το ύψος του τελεφερίκ.

 

Χ. Στυλιανίδης: “Ήταν μια δύσκολη νύχτα”

Για μία σοβαρή κακοκαιρία και μία δύσκολη νύχτα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και πρόσθεσε ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί νοτιότερα και θα κατέβει προς το ανατολικό, νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα, όχι μόνο η χθεσινή. Ξεκίνησε το τελευταίο τριήμερο με τον σεισμό στη Φλώρινα και όλες οι δυνάμεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και οι περιφέρειες που επλήγησαν από αυτά τα φαινόμενα πέρασαν δύσκολες μέρες. Θέλω να τονίσω ότι υπήρξε, όμως, ένας πολύ καλός συντονισμός με τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και αποσοβήθηκαν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που βλέπουμε σήμερα», ανέφερε ο υπουργός και σημείωσε πως η κακοκαιρία ήταν σοβαρή «αλλά είχε γίνει μία σωστή προετοιμασία, δούλεψαν τα αντιπλημμυρικά έργα, δούλεψε ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, αστυνομίας, πυροσβεστικής, περιφέρειας, πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις όσο το δυνατόν στους κατοίκους και στην καθημερινότητα».

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για τις έντονες βροχοπτώσεις στην Θεσσαλία, όπου σε λιγότερο από 24 ώρες, σε περιοχές όπως τα Φάρσαλα, το Πήλιο και προς την Καρδίτσα, τα χιλιοστά νερού ξεπέρασαν τα 160-170, την ώρα που στην Αττική κατά μέσο όρο έχουμε 400 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. «Αυτό μάς δείχνει το μέγεθος της κακοκαιρίας, της διαχείρισης της βροχής, ενός νερού σε μία επιβαρυμένη περιοχή, η οποία επί 20 μέρες είχε βροχές και η γη δεν είχε προλάβει να απορροφήσει το μέγεθος του νερού που είχε πέσει πριν. Μαζί με τόσα πολλά χιλιοστά, το πρόβλημα μεγεθύνεται. Οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές διαχειρίστηκαν ένα δύσκολο φαινόμενο και αξίζουν συγχαρητήρια», τόνισε.

 

Γ. Καλλιάνος: “Τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα του νομού Αττικής”

Ο μετεωρολόγος Γ. Καλλιάνος αποτύπωσε την εικόνα της κακοκαιρίας για σήμερα ως εξής: «Από νωρίς το πρωί ήδη στη βόρεια Ελλάδα στα περισσότερα τμήματα  χιονίζει και μάλιστα ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία αλλά και σε περιοχές της Θράκης. Δεν θα χιονίζει μόνο σε ορεινές και ημιορεινές, πρόσκαιρα θα χιονίζει και σε πεδινά τμήματα και ιδιαιτέρως στη Θράκη θα είναι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις. Την ίδια ώρα θα χιονίζει ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα δηλαδή πάνω από 200 με 300 μέτρων σε περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρο-ανατολικής Στερεάς και πάνω τα 500 μέτρα σε περιοχές της Εύβοιας και της βορειο-ανατολικής Πελοποννήσου», αναφέρει, την ώρα που η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και οι γύρω περιοχές ήδη πλήττονται από την κακοκαιρία «Διομήδη».

Στη Θράκη θα χιονίζει μέχρι κατά παραθαλάσσια τμήματα, ενώ στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος. Βέβαια, στα κεντρικά και νότια του Αιγαίου, ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα σημειώνονται βροχοπτώσεις.

Γενικότερα, φαίνεται ότι θα χιονίσει στα ορεινά ημιορεινά τμήματα και αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα φαίνεται πως θα προκύψει ένα πρόσκαιρο πέρασμα με τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα του νομού Αττικής, περίπου πάνω από τα 300 μέτρα  υψόμετρο, ενώ ήδη η Πάρνηθα έχει ντυθεί στα λευκά.

 

 

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και protothema.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ