Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεύμα: Σε τι ποσό θα φτάσει η επιδότηση – Ποια μέτρα στήριξης εξετάζονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέες πληροφορίες έρχονται στο προσκήνιο, που αφορούν τη νέα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και αναφέρουν πως θα υπερδιπλασιαστεί στην αγορά της χονδρικής, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι επίσημες ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν ακόμα και την Πέμπτη (11/11).

Η αύξηση έρχεται ενόψει του δεύτερου μεγάλου κύματος ανατιμήσεων που θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αφορά τις καταναλώσεις για τον μήνα Νοέμβριο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Είναι υψηλότερη σχεδόν 50% τον Σεπτέμβριο (134,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Οκτώβριο η ανατίμηση είναι 320% (47,22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

Η επιδότηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα των δικαιωμάτων των ρύπων που συγκεντρώνονται στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν περίπου ένα μήνα για την ενίσχυση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ύψους 327 εκατ. ευρώ και αφορούσαν το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, με την ενίσχυση να είναι στα 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 18 για τους υπόλοιπους μήνες.

 

Δείτε επίσης: «Άλμα» ύψους 3,4% στον πληθωρισμό τον Οκτώβριο – 132% πιο ψηλά το φυσικό αέριο

Πρόσθετα μέτρα που εξετάζονται

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχει πέσει και η λήψη πρόσθετων μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των βιομηχανιών μέσης τάσης.

Πηγές θέλουν ένα από αυτά να είναι η αναστολή πληρωμής μέρους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να θεωρείται δεδομένο καθώς ένα τέτοιο μέτρο δεν αποκλείεται να θίξει τα έσοδα των Διαχειριστών Διανομής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ