Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο – Ακυρώνονται δρομολόγια των πλοίων, κλειστά σχολεία και διακοπές ρεύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται και σήμερα το κύμα κακοκαιρίας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις να σαρώνουν τη χώρα μας.

Η κακοκαιρία που έπληξε χθες σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας πολλά προβλήματα και στην Αττική, συνεχίζει σήμερα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες.

problimata.jpg

Πυροσβεστική: Πάνω από 400 κλήσεις για απεγκλωβισμούς, κοπές και αντλήσεις

Όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από προχθές έλαβε συνολικά πάνω κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας προς ασφαλή σημεία.

Πάνω από 400 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική από την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής από πολίτες που χρειάζονταν συνδρομή λόγω του καιρού και των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις καταιγίδες, τους ισχυρούς ανέμους αλλά και τις κατά τόπους χιονοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις. Οι κλήσεις στο ΚΕΠΙΧ αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι κλήσεις ως και τις 6 το πρωί της Παρασκευής έφτασαν τις 422 και προέρχονταν από:

Στην Περιφέρεια Αττικής, 210 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 127 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών, προς ασφαλή σημεία
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 25 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 23 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 50 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 29 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) 100 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 52 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 15 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 8 περιπτώσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 22 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 14 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού, την Παρασκευή ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

meteosimera.JPG

Τι λέει το meteo για σήμερα

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας.
Πιο αναλυτικά, για σήμερα αρχικά βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα, στη Θράκη, σε νησιωτικά τμήμα του Αιγαίου και στην Κρήτη. Μάλιστα τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στις Ανατολικές Κυκλάδες τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν.

Από το βράδυ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν εκ νέου στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 9, στην Ήπειρο από 2 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 14 βαθμούς, στα Επτάνησα από 7 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 7 έως 13 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως17 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με εντάσεις 3-5 μποφόρ, και στο υπόλοιπο Αιγαίο άνεμοι δυτικών έως νοτιοδυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Βροχές και πιθανόν καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ασθενή χιονόπτωση ενδέχεται να εκδηλωθεί στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα πεδινά και πρόσκαιρης χιονόπτωσης στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

simera

Κλειστά σχολεία σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία την Παρασκευή (27/1) σε περιοχές που σύμφωνα με τους ειδικούς θα πληγούν σήμερα από σφοδρές καταιγίδες.

Το απόγευμα της Πέμπτης (26/1) εστάλη 112 στους κατοίκους των Δωδεκανήσων, με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ ανακοινώθηκε πως κλειστές θα μείνουν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Κλειστά τα σχολεία σε Δωδεκάνησα

Ρόδος

Κλειστά θα είναι σήμερα Παρασκευή (27/1), τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο νησί της Ρόδου με απόφαση που εξέδωσε σήμερα ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης.

Η απόφαση εκδόθηκε επειδή -σύμφωνα με τις προβλέψεις- αναμένεται ότι να επικρατήσουν ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι.

Σύμη

Παρόμοια απόφαση εκδόθηκε και από τη δήμαρχο Σύμης, Ελ. Παπακαλοδούκα και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης

Κάρπαθος

Την αναστολή λειτουργίας, την Παρασκευή 27/1 όλων των Σχολείων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καρπάθου, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών αλλά και η αποφυγή ατυχημάτων, εξέδωσε ο Δήμος Καρπάθου.

Κως

Ο Δήμαρχος στη Κω με σχετική ανακοίνωση αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο (27/01), λόγω των καιρικών φαινομένων. Η απόφαση αφορά και τις μονάδες Προσχολικής Αγωγής.

Νίσυρος

Ο Δήμος της Νισύρου αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, κατά την Παρασκευή 27/1, για την προληπτική προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Η αναστολή αφορά και στις μονάδες Προσχολικής Αγωγής.

Κλειστά σχολεία στη Ζάκυνθο

Με απόφαση του Δήμου Ζακύνθου, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και στη Ζάκυνθο λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία στο νησί από το βράδυ της Τετάρτης.

Στη σχετική απόφαση που έλαβε ο Δήμαρχος, αναφέρεται:

«Τη διακοπή των μαθημάτων την Παρασκευή 27/01/2023 για προληπτικούς λόγους σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2501/10/95-α απόφαση Αστυνομικής Δ/νσης Ζακύνθου στους Παιδικούς Σταθμούς και στο σύνολο των σχολείων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ζακύνθου. Η υλοποίηση των μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου θα γίνει με τηλεκπαίδευση σύμφωνα με εισήγηση της Δ/νσης».

Επίσης, κλειστά θα είναι και τα σχολεία στο Κάτω Νευροκόπι μετά από απόφαση του δημάρχου.

Αττική

Ωστόσο, ανοιχτά θα είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Αττική, σήμερα Παρασκευή (27/1), όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Όπως είπε, τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο την Παρασκευή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν σταδιακά τις επόμενες ώρες.

Χθες, μετά τον πολύ όγκο νερού που έπεσε χθες στην Αττική, αποφασίστηκε να μην γίνουν τα μαθήματα χθες, Πέμπτη (26/1) στα απογευματινά και νυχτερινά τμήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ