Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Παραλήρημα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη – Η ψύχραιμη στάση της Αθήνας: «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση»

Δημοσιεύθηκε

στις

O Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας εχθές πώς «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης», ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τινάζοντας την όποια προσπάθεια μιας στοιχειώδους συνεννόησης.

Επιχείρησε έτσι να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα, σηματοδοτώντας την αλλαγή γραμμής πλεύσης από πλευράς της γειτονικής χώρας, η οποία επιχειρεί να θέσει και τη διμερή σχέση της με την Αθήνα στο μακρύ τραπέζι των διεθνών της διεκδικήσεων.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» αναφερόμενος μεν σε προσωπικό τόνο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά την ίδια ώρα έκλεινε και τους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να απόσχει από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο είχε αναθερμανθεί μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη.

Την ώρα που ζητά από την Ελλάδα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ρίχνει στο Αιγαίο 6 νέα υποβρύχια. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να τραβήξει στα άκρα το σχοινί και να στήσει εκ νέου σκηνικό ασύμμετρης απειλής στο Αιγαίο και στον Έβρο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επέβαιναν 450 άτομα, προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην χώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέσα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Τα σκάφη εντοπίστηκαν από το Λιμενικό, το έστειλε εσπευσμένα στο σημείο δύο Πλωτά Ανοιχτής Θάλασσας και δύο μικρότερα αποτρέποντας την είσοδο τους.

Η απάντηση της Ελλάδας

Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική και ακραία στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντιπαράθεση δηλώσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βασίζει την πολιτική της σε αρχές και αξίες, τονίζοντας πως πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι και η πάγια θέση της Αθήνας στη διαμάχη με την Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη ρήση «όσο περισσότερο φωνάζει κάποιος, τόσο περισσότερο άδικο έχει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ