Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ολόκληρη η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό – Μέτωπα σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Γρεβενά

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια από τις χειρότερες σελίδες στην ελληνική ιστορία γράφεται σήμερα με τη χώρα να φλέγεται εξ ολοκλήρου.

Όπως και σε γείτονες βαλκανικές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα οι υψηλές θερμοκρασίες αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα για την εμφάνιση πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Γρεβενά και Ηλεία.

 

Πέρασε τα διόδια των Αφιδνών η φωτιά στην Αττική

Σε πλήρη εξέλίξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο καθώς αυτή την ώρα οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων που βρίσκεται στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου. Παράλληλα υπάρχουν πολλά σπίτια που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στις Αφίδνες.

Αν και αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός είχε πει ότι θα σταλεί μήνυμα από το 112 για άμεση εκκένωση σε Καπανδρίτι, Άγιο Στέφανο και Πολυδένδρι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει προς το παρόν.

Ωστόσο όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανο εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00 μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου. «Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης.

Πριν μια ώρα ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, δόθηκε για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την άλλη πλευρά της εθνικής μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο αντιπεριφρειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συντονίζει και τον μηχανισμό Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας και υπό της εντολές της ΠΥ.

Νωρίτερα το πύρινο μέτωπο πέρασε από την άλλη πλευρά της Ε.Ο και κινείται ανάμεσα σε Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι με πορεία προς το Καπανδρίτι. Πιο συγκεκριμένα το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το Καπανδρίτι με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το περιορίσουν.

Στο μεταξύ το 112 έστειλε νέα ειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι,Ταξιάρχες, Άγιο Γεώργιο, Πουλίθρες να κλείσουν παράθυρα, πόρτες και καμινάδες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Νωρίτερα η πύρινη λαίλαπα πέρασε από Δροσοπηγή, Αφίδνες, Κοσμοθέα (περιοχή στα Κιούρκα) καίγοντας σπίτια και περιουσίες, ενώ λίγο μετά τις 20.30 πέρασε κάθετα και την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την Εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Σημειώνεται πως μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Προς το παρόν έχουν αναφερθεί πέντε τραυματίες με εγκαύματα οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Ειδικότερα, τρεις εγκαυματίες από την περιοχή της Δροσοπηγής και δύο από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο.

 

Άλλη μια εφιαλτική νύχτα στην Εύβοια

Εφιαλτικό είναι το σκηνικό της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια καθώς το μεγάλο πύρινο μέτωπο ανάμεσα στη Σκεπαστή και τους Κουρκουλούς αναζοπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.

Λίγο μετά τις 10.00μ.μ. το βράδυ ο δήμαρχος Μαντουδίου Γεώργιος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων σε Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη.

«Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» ανέφερε στη δραματική έκκλησή του ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Οι κάτοικοι της Αγίας Άννας έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία και όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός στην τηλεόραση του Alpha στέλνονται εκ νέου πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν από την περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα καθώς το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξεκοδοχείο και το κάμπινγκ.

 

Αγωνία για την Ηλεία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία, όπου η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται. Η πυροσβεστική έδωσε νέα εντολή για την προληπτική εκκένωση άλλων 10 κοινοτήτων. Ειδικότερα, εκκενώνονται προληπτικά οι κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.

Συνολικά, από χθες το μεσημέρι έως σήμερα έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν 29 περιοχές. Πέρα από τις 10 κοινότητες, από χθες το μεσημέρι έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην η Αρχαία Ολυμπία και στις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Η φωτιά έχει μπει ήδη στο χωριό Λάλα, όπου καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις. Η περιοχή είχε ήδη εκκενωθεί, ωστόσο υπήρξαν προβλήματα με κατοίκους που αρνούνταν να φύγουν από τα σπίτια τους. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν στην κοινότητα Λάσδικα, σύμφωνα με το patrisnews.gr. Οι πυροσβέστες έχουν λάβει γνώση και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσουν στην περιοχή και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο. Ωστόσο το μέτωπο είναι εκτός ελέγχου και συνεχώς αλλάζει κατεύθυνση, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες προσέγγισης να είναι ακόμη πιο δυσχερείς. Παράλληλα, περίπου 150 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Κλαδέος, με την πυροσβεστική να έχει ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.

 

Εκκενώθηκαν οικισμοί στα Γρεβενά

Ολοκληρώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος η προληπτική εκκένωση έξι οικισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, η οποία αποφασίστηκε λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ιωάννης Γιάτσιος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κάτοικοι από τους οικισμούς Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Σαρακίνα και Νεοχώρι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα, καθώς και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου. Πρόσθεσε ότι η αντιπεριφέρεια έχει προνοήσει για τη φιλοξενία των κατοίκων σε ξενοδοχεία.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φωτιά, η οποία αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σήμερα στην περιοχή, καίει χωράφια, καλαμιές, χορτολιβαδική και δασική έκταση. Είπε ότι το βράδυ προβλέπεται να μειωθεί η ένταση των ανέμων και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να δημιουργήσει συνθήκες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη, στον δήμο Δεσκάτης, ενώ στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Μηχανήματα της Περιφέρειας συνδράμουν για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Στο μεταξυ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Κιλκίς, κοντά στη Νέα Σάντα και έκαψε χορτολιβαδική έκταση.

 

 
[Με πληροφορίες από protothema.gr και capital.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ