Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός».

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «τέθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Μέχρι το βράδυ θα έχουμε την εικόνα για Κόρινθο και Αττική, το δεύτερο κύμα της καταιγίδας».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε στη συνέχεια τις τρεις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες.

Ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία πλησιάζει από τα δυτικά τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο σε περιοχές στα δυτικά της χώρας, που είναι και οι πρώτες που θα πληγούν από το πέρασμα της κακοκαιρίας, λαμβάνονται ειδικά μέτρα, με διακοπές σε ακτοπλοϊκές γραμμές και αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Κλείνουν ακτοπλοϊκές γραμμές

Ειδικότερα, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9 τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά-Κυλλήνη και Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries» «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι έκλεισε και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Κλείνουν σχολεία εξαιτίας της κακοκαιρίας

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, αλλά και τα σχολεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας των μαθητών, μετά τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επικείμενη εκδήλωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ιανός»

Η κακοκαιρία «Ιανός» φέρνει στην Ελλάδα Μεσογειακό Κυκλώνα και ήδη έχει σημάνει συναγερμός στην Πολιτική Προστασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και των μετεωρολόγων, η κακοκαιρία «Ιανός» θα χτυπήσει από σήμερα τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φωκίδα, την Εύβοια αλλά και την Αττική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ