Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους επαγγελματίες – Ποιοι θα το λάβουν για άλλους 3 μήνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέμειναν κλειστοί τον μήνα Μάιο δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, σύμφωνα μεσχετική ΚΥΑ που υπεγράφη χθες.

Πρόκειται για 200.000 περίπου επαγγελματίες που είχαν λάβει και την αποζημίωση των 800 ευρώ για το διάστημα Μαρτίου- Απριλίου, καθώς παρέμειναν κλειστοί με εντολή δημόσιας αρχής.

Παρότι μέχρι σήμερα δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ ήταν μόνο εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε χθες το τοπίο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, επεσήμανε πως «ανοίγει αυτές τις ημέρες η πλατφόρμα. Υπογράψαμε την ΚΥΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο, για το αντίστοιχο χρηματικό ποσό για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν κλειστοί τον μήνα Μάιο».

Η καταβολή της αποζημίωσης υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις των δικαιούχων θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinesssupport, που αναμένεται να ανοίξει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν έκτακτη ενίσχυση 18 ευρώ για κάθε ημέρα που παρέμειναν κλειστοί από την 1η Μαΐου και μετά.

Χθες ξεκίνησε η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (των 534 ευρώ) σε 526.051 εργαζόμενους-δικαιούχους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ήταν σε αναστολή τον Μάιο, λόγω κορονοϊού.

Έως τις 17 Ιουνίου έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αναδρομικές αιτήσεις, ώστε να εισπράξουν το 800άρι, όσοι παρέμειναν κλειστοί στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου και δεν τους έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο ποσό.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα για όλο το καλοκαίρι

Οι εργοδότες εποχικών ξενοδοχείων και τουριστικών λεωφορείων που επαναλειτουργούν τον Ιούνιο υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, με την οποία να δηλώνουν τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή.

Με αυτό τον τρόπο, το προσωπικό τους θα λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και για τον μήνα Ιούνιο.

Συνεπώς οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας θα πρέπει να επαναπροσλάβουν για την φετινή τουριστική περίοδο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και αμέσως μετά να τους βγάλουν σε αναστολή σύμβασης, ώστε να λάβουν το επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για όλο το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Θα λαμβάνουν δηλαδή 534 ευρώ ανά μήνα για όλο το 4μηνο.

Σε περίπτωση κατά την οποία η αναστολή σύμβασης εργασίας ανακληθεί μέσα στο καλοκαίρι, τότε η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής (18 ευρώ την ημέρα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ