Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Αλλαγή πορείας για το Oruc Reis – Παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Βορειοανατολική πορεία ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis, σύμφωνα με νέες πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εν αναμονή νέας παρέμβασης από το Βερολίνο για το Oruc Reis η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η Αθήνα περιμένει μια νέα παρέμβαση από πλευράς Βερολίνου, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει παρούσα κι έτοιμη να εμπλουτίσει το πακέτο των νέων κυρώσεων, χωρίς πάντως να κάνει αισθητή την παρουσία της στην κρίση.

Η Ελλάδα ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει άτυπα στις 27 Αυγούστου στο Βερολίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να συγκληθεί το Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης και να τοποθετηθεί αναφορικά με κυρώσεις οικονομικού κυρίως χαρακτήρα απέναντι στην Άγκυρα. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο (ΣΚΑΙ), ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, «πρόκειται να ετοιμάσει επιλογές για επιπλέον κατάλληλα μέτρα (κυρώσεις)» ως απάντηση στη συνεχιζόμενη προκλητική δράση της Άγκυρας  που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των Τουρκικών κινήσεων, και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ