Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αιτωλοακαρνανία: Εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές οργανώσεις για ληστείες – Πάνω από 110.000 ευρώ τα παράνομα κέρδη [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξαρθρώθηκαν στο πλαίσιο πολύμηνων και μεθοδικών ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, τρεις εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών στην Αιτωλοακαρνανία.

Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής, στο Αγρίνιο, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου οργάνωσε και υλοποίησε αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών, με τη συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Αγρινίου και της Διμοιρίας Υποστήριξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας.

27032021dut002

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν επτά άνδρες, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ αναζητείται για να συλληφθεί ακόμη ένας συνεργός τους.

Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών, διακεκριμένων κλοπών, ζωοκλοπής, κλοπών κατά συναυτουργία, απειλή, παράβαση του νόμου για τα όπλα, κατοχή ναρκωτικών και ασυρμάτου, καθώς και παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

27032021dut004

Α’ Εγκληματική Οργάνωση

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από πέντε ημεδαπούς άνδρες, από τους οποίους έχουν συλληφθεί οι τέσσερις και αναζητείται ένας συνεργός τους.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διαπράξει από 27-07-2020 μέχρι και 15-3-2021 σε περιοχές του Αγρινίου:

-Δύο ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών
-Δώδεκα κλοπές
-Τέσσερις απόπειρες κλοπών

Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της, με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, προσεγγίζουν μονοκατοικίες, όπου διαμένουν ηλικιωμένα άτομα, στα οποία ασκώντας σωματική βία, αφαιρούν χρηματικά ποσά και κοσμήματα. Σε ότι αφορά τις κλοπές-διαρρήξεις οι δράστες είτε μεταβαίνουν σε αποθήκες οικιών ή αγροκτημάτων και αφαιρούν γεωργικά εργαλεία και μπαταρίες οχημάτων, είτε διαπράττουν κλοπές-διαρρήξεις σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις.

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος, που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 51.000 ευρώ.

27032021dut005

Β’ Εγκληματική Οργάνωση

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συμμετείχαν τέσσερις ημεδαποί άνδρες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί, ενώ ένας από τους δράστες είναι κοινό μέλος και με την πρώτη εγκληματική οργάνωση.

Τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης από τις 18-12-2020 μέχρι και 15-3-2021, σε περιοχές του Αγρινίου, ενέχονται σε :

-Δέκα κλοπές σε αντλιοστάσιο, επιχείρηση φωτοβολταϊκών, αγροτικό συνεταιρισμό, αγροκτήματα, αποθήκες και οχήματα
-Μια υπόθεση ζωοκλοπής

27032021dut007

Ως προς την μεθοδολογία των δραστών επισημαίνεται ότι, δρουν κυρίως πρωινές ώρες, όπου μεταβαίνουν σε αγροτικές περιοχές και εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ιδιοκτητών, διαπράττουν διαρρήξεις αποθηκών ή άλλων οικημάτων, αφαιρώντας κυρίως γεωργικά εργαλεία, μπαταρίες και λοιπά αντικείμενα τα οποία μπορεί να εκποιηθούν λόγω της περιεκτικότητας τους σε διάφορα μεταλλεύματα (όπως καλώδια και σωλήνες).

Στη συνέχεια εκποιούν άμεσα τα κλοπιμαία στον δράστη, που είναι κοινό μέλος με την Α’ εγκληματική οργάνωση, ο οποίος αποτελεί τον συντονιστή και καθοδηγητή στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων, χρηματοδοτώντας και παρέχοντας τα μέσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να τελέσουν τις αξιόποινες πράξεις τους.

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος, που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 53.000 ευρώ.

27032021dut008

Γ’ Εγκληματική Οργάνωση

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτείται από πέντε μέλη, σε βάρος των οποίων έχει σχηματισθεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα προαναφερόμενα αδικήματα και θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Τα μέλη της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης, είχαν διαπράξει από τις 26-11-2020 μέχρι και 21-2-2021, σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας:

-Πέντε κλοπές
-Επτά απόπειρες κλοπών σε οικίες

Από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, προέκυψε ότι τα μέλη εγκληματικής ομάδας δρουν κυρίως πρωινές ώρες και μεταβαίνουν σε μικρούς οικισμούς και χωριά εκτός του αστικού ιστού, όπου εντοπίζουν οικίες στις οποίες απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες τους και αφού τις διαρρηγνύουν, αφαιρούν από αυτές χρηματικά ποσά ή αντικείμενα.

Σε περιπτώσεις που οι ένοικοι βρίσκονταν στην οικία τους, οι δράστες προσποιούμενοι τους μικροπωλητές και με την μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούσαν από τις οικίες τους χρηματικά ποσά και αντικείμενα.

Τα μέλη της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για διάπραξη ομοειδών αδικημάτων.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την δράση τους ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, ενώ είχαν αφαιρέσει και ένα ιδιωτικής χρήσης φορτηγό.

27032021dut009

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους δράστες, στις οικίες και στα οχήματά τους οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

-δύο πτυσσόμενες μεταλλικές ράβδοι
-δύο ενισχυτές ήχου
-1,2 γραμμάρια κοκαΐνης και 1,1 γραμμάρια κάνναβης
-μία λειτουργική ηλεκτρονική ζυγαριά με υπολείμματα κοκαΐνης μη ζυγίσιμα
-ένας φορητός ασύρματος συγχρονισμένος στην συχνότητα της Ελληνικής Αστυνομίας
-μία ατζέντα με χειρόγραφες σημειώσεις
-δεκαπέντε κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών SIM
-84 κροτίδες
-1985 ευρώ

27032021dut003

Παράλληλα σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, που χρησιμοποιούσε το κοινό μέλος των δύο εγκληματικών οργανώσεων εντοπίστηκαν:

-ένα πολεμικό όπλο THOMSON
-ένα πιστόλι των 7,65 mm με γεμιστήρα
-τρία κυνηγετικά όπλα, εκ των οποίων τα δύο είναι με αποξεσμένους αριθμούς, ενώ το ένα είχε αφαιρεθεί στις 6/12/2019 από περιοχή του Αγρινίου
-ένα κυνηγετικό φλόμπερ
-μεγάλος αριθμός φυσιγγιών πυροβόλων όπλων
-50 κυνηγετικά φυσίγγια
-εννιά φυσίγγια κρότου
-εφτά πτυσσόμενα στιλέτα τύπου πεταλούδας
-31 μπαταρίες οχημάτων
-24 αλυσοπρίονα
-13 ηλεκτρικοί τροχοί
-10 ηλεκτρικά τρυπάνια
-οκτώ χορτοκοπτικά μηχανήματα
-πέντε ηλεκτροσυγκολλήσεις
-τρεις γεννήτριες
-τρεις ηλεκτρικές σέγες
-τρεις εργαλειοθήκες
-δύο ηλεκτρικά κομπρεσέρ
-ένα ηλεκτρικό δραπανοκατσάβιδο
-ένα επαναφορτιζόμενο πριόνι
-ένα πλυστικό μηχάνημα
-ένα ελαιοραβδιστικό
-ένα δισκοπρίονο βενζινοκίνητο
-ένα κρουστικό τρυπάνι μπαταρίας
-μία ηλεκτροσυγκόλληση
-πλήθος εξαρτημάτων υδραυλικών συνδέσεων και βάνες ύδρευσης διαφόρων διαμετρημάτων

Επιπλέον, κατασχέθηκαν ως μέσα διευκόλυνσης διάπραξης των κλοπών και επτά οχήματα των δραστών.

Οι πολίτες που έχουν πέσει θύματα κλοπής και τους έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα, που περιλαμβάνονται στα κατασχεθέντα μπορούν να επικοινωνούν με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου στα τηλέφωνα 26410 22520 και 26410 30168, για να τους επιδειχθούν τα κατασχεμένα αντικείμενα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενεργούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.

27032021dut001

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ