Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά – Στις 9 Ιουλίου η πρώτη καταβολή

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήθος συνταξιούχων θα λάβουν μέσα στο καλοκαίρι τις αυξήσεις που δικαιούνται στις συντάξεις τους, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Παράλληλα θα εισπράξουν και τα αναδρομικά των ποσών που τους οφείλονται, καθώς η εφαρμογή του νόμου ήρθε με καθυστέρηση. Κομβικής σημασίας θεωρείται και η απόφαση του ΣτΕ έως τις 3 Ιουλίου, που αφορά στα παλιά αναδρομικά, ενώ στην περίπτωση που είναι θετική, η πληρωμή τους θα γίνει σε δόσεις, ξεκινώντας από φέτος.

Ωστόσο οι δρομολογημένες πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας έχουν ως εξής:

ΙΟΥΛΙΟΣ: Αναδρομικά 8 μηνών θα λάβουν στις 9 Ιουλίου, αντί για τον Οκτώβριο – 245.000 συνταξιούχοι επικουρικής σύνταξης. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι αυτοί που είδαν αυξήσεις στην επικουρική σύνταξη στις αρχές του μήνα, ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται και η επίσημη έναρξη της ψηφιακής σύνταξης που θα μειώσει σημαντικά τις ουρές, αλλά και τη γραφειοκρατία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για συνταξιούχους που είχαν άθροισμα επικουρικής και κύριας σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ και το καλοκαίρι του 2016, με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, υπέστησαν μείωση έως και 55%. Οι ίδιοι, είδαν αυξήσεις στις επικουρικές τους στις 2 Ιουνίου. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι που δικαιούνται αναδρομικά θα λάβουν 800 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει έως και τις 2.500 ευρώ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Τίθεται σε εφαρμογή το νέο ευνοικό καθεστώς στην απασχόληση συνταξιούχων του προβλέπει ο νόμος Βρούτση.  Η σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων θα περικόπτεται κατά 30% και όχι κατά 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Δεδομένου ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, προκύπτουν αναδρομικά 6 μηνών για τους δικαιούχους της αναπροσαρμογής της σύνταξής τους. Οι αυξήσεις των συντάξεων θα φανούν στις πληρωμές του Σεπτεμβρίου που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Αυξήσεις θα δοθούν στις κύριες συντάξεις όσων είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης.

Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 15 έως 250 ευρώ και προκύπτουν από την εφαρμογή του Νόμου Βρούτση (2/2020). Όσο μεγαλύτερο εργασιακό βίο έχει ο ασφαλισμένους (παλιός και νέος), τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει στην σύνταξή του.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Όσοι ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, θα εισπράξουν αναδρομικά ενός έτους, λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με πολλά συντάξιμα έτη (πάνω από 30)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ