Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cultural Hidrant κάνουμε πράξη το όραμά μας για το Χαλάνδρι του αύριο”, του Σ. Ρούσσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Σίμου Ρούσσου, Δημάρχου Χαλανδρίου

Ενάμιση χρόνο μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 3,1 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cultural Hidrant, που πρωτοποριακά υλοποιείται στο Χαλάνδρι, με στόχο την ανάδειξη του ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου, αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του στην πόλη.

Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η χάραξη του πρώτου δικτύου μη-πόσιμου νερού στο Χαλάνδρι, που θα λειτουργήσει με το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου, το οποίο παραμένει ζωντανό μετά από 2.000 χρόνια!
Επίσης, είναι έτοιμες και έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι μελέτες αστικών παρεμβάσεων γύρω από το Αδριάνειο. Πρόκειται για μια ευρεία ανάπλαση 15.000 τ.μ., που θα εξασφαλίσει στο Χαλάνδρι ακόμα περισσότερους δημόσιους κοινόχρηστους και πράσινους χώρους, επέκταση της παραρεμάτιας ζώνης, σύνδεση της περιοχής του Συνοικισμού με το κέντρο, ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και της περιβαλλοντικής σημασίας του Υδραγωγείου.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη φάση της δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου με τεκμήρια και μαρτυρίες για την τοπική ιστορία του Χαλανδρίου.

Το σχέδιο για την ανάδειξη των κρυμμένων στοιχείων της ταυτότητας της πόλης μέσα από τα δίκτυα νερού που την διατρέχουν -από όπου και το ακρωνύμιο Cultural Hidrant (Cultural Hidden Identities ReAppear through NeTworks of water)- αρχίζει να παίρνει σχήμα και μορφή.
Ανασυνθέτουμε την ιστορική μνήμη της πόλης

Το Cultural Hidrant όμως είναι πολλά περισσότερα από την ανάδειξη ενός αρχαίου μνημείου, από την ανάπλαση που σχεδιάζεται σε τέσσερεις γειτονιές της πόλης, αλλά και από την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου, όλου αυτού του πλούτου του νερού που κυλάει κάτω από τα πόδια μας, για να αρδεύονται κοινόχρηστοι χώροι, νέοι και παλιοί.

Ξεπερνά ακόμα και αυτή τη φιλόδοξη επιδίωξη, να ξαναδημιουργήσουμε μια κοινότητα νερού, όπως συνέβαινε πάντα στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της ανθρωπότητας, με τις κοινότητες των ανθρώπων που δημιουργούνταν γύρω από το νερό.

Πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά, το Cultural Hidrant είναι το όραμα για ένα ταξίδι στο παρελθόν, για να φέρουμε στην επιφάνεια μνήμες που μένουνε ζωντανές. Είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, για να ανασυνθέσουμε την ιστορική μνήμη της πόλης μας.

Ταυτόχρονα όμως και ένα ταξίδι στο μέλλον που θέλουμε για τις πόλεις μας, για μας και τα παιδιά μας.

Όταν το μεγάλο αυτό έργο θα έχει ολοκληρωθεί, με αγώνα κόντρα στην τεράστια γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους, το Χαλάνδρι θα έχει ένα αναγεννημένο μνημείο, ένα τοπόσημο, μια κοινότητα νερού και μια ιστορία της πόλης, όπως θα την έχουν φτιάξει οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι μνήμες τους.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουμε και ένα υπόδειγμα της πόλης του μέλλοντος μας, μιας πόλης «πράσινης», ανθρώπινης, φιλικής στον πεζό, τον ποδηλάτη, τον ανάπηρο, τη μητέρα με το καροτσάκι, τον ηλικιωμένο…. της πόλης στην οποία θέλουμε να ζουν τα παιδιά μας.
Αυτό είναι το Cultural Hidrant που οραματιστήκαμε και υλοποιούμε με συμμετοχή, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, έμπνευση και σεβασμό στη μνήμη και την ιστορία του Χαλανδρίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ