Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

«Μέσα από βραδιές όπως της απονομής των Βραβείων του Ε.Ε.Α. αναδεικνύονται οι δυνατότητες των ΜμΕ», του Γ. Χατζηθεοδοσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου στο Χ-τύπο

 

Η επιτυχία της 7η απονομής των Βραβείων «Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αποδεικνύει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν προοπτικές και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η βράβευση επιχειρήσεων που παρά τις δυσμενείς συνθήκες είτε αναπτύχθηκαν, είτε καινοτόμησαν και γενικότερα άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, έγινε παρουσία δύο αρχηγών κομμάτων, πολλών υπουργών, βουλευτών, προέδρων κοινωνικών εταίρων και επιμελητηρίων, στελεχών ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εκατοντάδων μελών του επιχειρείν. Και αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα για τις πραγματικές δυνατότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Μπορεί η οικονομική κρίση να προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα γενικά στη χώρα, μπορεί η πανδημία να άφησε τα σημάδια της και στο επιχειρείν, η ακρίβεια να επιμένει, όμως οι μικρομεσαίοι επιμένουν και προσπαθούν. Και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος που το Ε.Ε.Α. αναδεικνύει αυτή τη «φωτεινή» πλευρά της επιχειρηματικότητας. Σε κάθε δύσκολη κατάσταση, είναι αναγκαίοι οι φάροι που μας δείχνουν την ασφαλή πορεία. Και όσες επιχειρήσεις τα καταφέρνουν, μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα. Και κυρίως να βελτιώσουν την ψυχολογία στην αγορά. Το θεωρώ πολύ σημαντικό σε αυτή την εποχή που οι μεγάλες προκλήσεις υψώνουν συνεχώς εμπόδια.

Υπερήφανος όμως είμαι και για τις Ειδικές Βραβεύσεις που έχουμε καθιερώσει να απονέμονται μετά από τα βραβεία σε επιχειρήσεις. Το Επιμελητήριο μας, ως ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, τιμά όσους προσφέρουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Όσους με τις πράξεις τους στηρίζουν τον συνάνθρωπο τους και που πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα.

Όταν βραβεύαμε τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Γεώργιο Πουρνάρα, ουσιαστικά λέγαμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε κάθε μέλος του Σώματος που πολέμησε το καλοκαίρι στα πύρινα μέτωπα, προστατεύοντας ζωές και περιουσίες.

Ποιος δεν συγκινήθηκε πριν από λίγους μήνες όταν είδε έναν πεζοναύτη του Ελληνικού Στρατού να ξαπλώνει για να πατήσουν πάνω του ηλικιωμένες γυναίκες ώστε να αποφύγουν τις λάσπες και που μόλις είχαν απεγκλωβιστεί από πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας; Η βράβευση του λοχία Ευστάθιου Κοτρέτσου ήταν ένα μικρό δείγμα εκτίμησης για το ήθος και την αλληλεγγύη που επέδειξε και που πρέπει να βρει μιμητές.

Για να ανθίσει η επιχειρηματικότητα, απαιτούνται συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, έχουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Συγκινητική ήταν και η βράβευση της παγκόσμιας πρωταθλήτρια μας στο βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Όχι μόνο έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον ελληνικό αθλητισμό, ανεβάζοντας πολλές φορές την ελληνική σημαία στον ψηλότερο ιστό, αλλά αποτελεί και υπόδειγμα ψυχικής δύναμης. Γιατί ότι κατάφερε το κατάφερε με μεγάλη προσπάθεια και υπό αντίξοες συνθήκες.

Επειδή όμως στο Ε.Ε.Α. εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, τιμάμε κάθε χρόνο και έναν αριστούχο μαθητή που σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις. Φέτος βραβεύσαμε τον Φίλιππο Φούφα, που εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών με 4 20άρια. Δηλαδή με το απόλυτο άριστα.

Η στήριξη του Ε.Ε.Α. στα μέλη του και γενικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς. Δεν μένουμε σε όσα έχουμε κάνει έως τώρα, αλλά σε όσα μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Γιατί ξέρουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν μέλλον και δυνατότητες. Και οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι -Πολιτεία και φορείς- στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει και στην πιο μικρή επιχείρηση να επενδύει, να συμβαδίζει με τις εξελίξεις, να συνεργάζεται, να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ