Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Δύσκολες εποχές για πολιτικά παιχνίδια”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Το τελευταίο διάστημα το θερμόμετρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων χτυπάει κόκκινο. Η γνήσια και ουσιαστική αντιπολίτευση είναι χρήσιμη, αλλά και θεμελιώδης λίθος του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όταν όμως αυτή διχάζει και προκαλεί πόλωση και βίαια επεισόδια τότε είναι καταδικαστέα.

Δεν νοείται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας να παρομοιάζει υπουργό της ΝΔ με την Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Επίσης απόλυτα καταδικαστέα είναι η τρομοκράτηση των ΜΜΕ και η διακινδύνευση της ζωής και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, όπως βιώσαμε πρόσφατα με το τυφλό χτύπημα στο ραδιόφωνο του Real Fm, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών, αλλά και την εργασία σε πολλούς υπαλλήλους. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, χαρακτήρισε «Σοκαριστικό» το χτύπημα στο ραδιόφωνο του Real Fm, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης της Επιτροπής για το κράτος δικαίου στις χώρες της ΕΕ το 2022, από το Λουξεμβούργο.

Η προεκλογική περίοδος όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσει δέκα μήνες. Δέκα μήνες που η χώρα μας καλείται να χειριστεί και να αντιμετωπίσει δυσκολίες όπως η ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την έκρηξη των τιμών στα καύσιμα και το ρεύμα, την γενικότερη ακρίβεια, τον πληθωρισμό, αλλά και πολύ σοβαρά εθνικά ζητήματα. Επιπλέον η πανδημία και τα κύματα έξαρσης και ύφεσης διαδέχονται το ένα το άλλο, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον ζούμε με την πανδημία, το δε σύστημα υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Καλό λοιπόν είναι οι τόνοι της αντιπαράθεσεις να πέσουν, να μη διχάζουν και φθάνουμε σε ακραία επεισόδια και χαρακτηρισμούς.

Το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης δεν είναι Ελληνικό, παρ’ όλα αυτά η χώρα μας έχει παράσχει προς τους πολίτες της τη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στην Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση αναλογικά με το ΑΕΠ της, προκειμένου να στηρίξει κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως επίσης δεν έχουμε αποκλειστικότητα στο θέμα του πληθωρισμού, ο οποίος χτυπάει την πόρτα πέρα από της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ τον Ιούνιο στην ενιαία νομισματική περιοχή του Ευρώ, αφού μετρήθηκε στο 8,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι χώρες της Βαλτικής υφίστανται την πιο μεγάλη πίεση, ακολουθεί η Σλοβακία (12,5%), η Σλοβενία με 10,8%, το Βέλγιο με 10.5%, το Λουξεμβούργο με 10.3% και η Ισπανία με 10%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εκτιμάται πως έφτασε στο 12,1%.  Εκτός των χωρών της ζώνης του Ευρώ, στη Μεγάλη Βρετανία, που δεν επηρεάζεται τόσο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 9,1% που είναι η χειρότερη επίδοση της χώρας από το 1982. Ενώ και στις ΗΠΑ που επίσης δεν επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο, ο πληθωρισμός είναι στο 8,6% (σύμφωνα με στοιχεία Μαΐου) και πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ