Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

«Ξανά μπροστά ή νέες περιπέτειες»- το δίλλημα της Φώφης

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα για όλα ετοιμάζεται να τα παίξει η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο, με στόχο την πολιτική ενοποίηση του Κινήματος.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους, ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. παραμένει ο βασικός πυλώνας της Κεντροαριστεράς και θα αντέξει στην επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Γεννηματά μάλιστα, αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα επιστροφής σε όλους όσοι εγκατέλειψαν την προοδευτική παράταξη το 2012 και το 2015, λέγοντας πώς «ήταν και παραμένει το σπίτι τους».
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ θα αναγνωρίσει λάθη και παραλείψεις, αλλά θα υπογραμμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της Κεντροαριστεράς, υπενθυμίζοντας τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
«Ξανά μπροστά ή νέες περιπέτειες», θα είναι το δίλλημα που θα θέσει η κ. Γεννηματά και το οποίο θα κυριαρχήσει στις τοποθετήσεις των στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. έως τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Μαγιάτικη κάλπη
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. γνωρίζει ότι τα δύσκολα για την ίδια τώρα αρχίζουν, καθώς η κάλπη των ευρωεκλογών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της στην ηγεσία.
Ένα θετικό αποτέλεσμα πέριξ του 10% θα ενισχύσει την παρουσία της και θα βάλει τέλος στην μουρμούρα που ακούγεται ότι σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με τις επιλογές της Ν.Δ.
Ένα χαμηλό ποσοστό όμως θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου, καθώς είναι σαφές ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας πάει σε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κ. Γεννηματά:

  • θα ανεβάσει τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα,
  • θα πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συσπείρωση
Συνεργάτες της εκτιμούν, ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσει την εικόνα της συσπείρωσης και της νέας δυναμικής που εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής ως αυτόνομος πυλώνας του πολιτικού συστήματος.
Όσον αφορά στην εικόνα ενότητας, επενδύει πολλά στο γεγονός ότι στο συνέδριο θα κάνουν την εμφάνισή τους και θα πάρουν το λόγο, οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικός χειρισμός
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η παρουσία του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου θα συμβάλει στην επιδίωξη της κ. Γεννηματά που είναι η πολιτική ενοποίηση.
Η εικόνα ενότητας θα ενισχυθεί και από την παρουσία της νεότερης γενιάς με στελέχη όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης που ήταν αντίπαλος της κ. Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές του 2017.
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. επενδύει πολλά στη συμπόρευση, με το σκεπτικό ότι άπαντες αντιλαμβάνονται ότι είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκτηση της ηγεμονίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ωστόσο, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Βενιζέλος απαιτούν έναν ιδιαίτερο χειρισμό, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι εκφράζουν διαφορετικές σχολές σκέψης ως προς τις συνεργασίες.

Παπανδρέου
Σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να εισηγηθεί τη στήριξη της κ. Γεννηματά και θα υπογραμμίσει την ανάγκη η παράταξη να ξαναγίνει ηγεμονική δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η πρόσκληση θα έπρεπε να έχει γίνει το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ.

Βενιζέλος
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει delivery boy.
«Κάνει ότι του λένε σε όλα τα θέματα», είχε πει σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ θα επαναλάβει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά, ώστε να μην μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις.

Σημίτης
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να εξαπολύσει και ο Κώστας Σηµίτης, ο οποίος θα υπογραμμίσει την ανάγκη ενίσχυσης του προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού προφίλ του Κινήματος.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει αποστάσεις από πολιτικούς του φίλους που συμμετέχουν στην «Γέφυρα» και στηρίζουν τη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετεκλογικές συνεργασίες
Ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών του ΚΙΝΑΛ, που είναι και η βασική αιτία των επιθέσεων που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ηγεσία της Χ. Τρικούπη είναι βέβαιο ότι θα επιλέξει για άλλη μια φορά τη στρατηγική της δημιουργικής ασάφειας με το σκεπτικό ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν.
Η στρατηγική των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξήγησή της στο γεγονός ότι επιδίωξη της κ. Γεννηματά είναι να καταστήσει το ΚΙΝ.ΑΛ. εναλλακτικό πυλώνα εξουσίας.
Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, καθώς σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι να κατευθυνθούν είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη Ν.Δ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ