Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Αλέξης –Φώφη σε «πόλεμο» μέχρι τελικής πτώσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη είναι ο πόλεμος για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, με ότι αυτός συνεπάγεται για τη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και την επιβίωση του ΚΙΝ.ΑΛ.

Μαξίμου και Χ. Τρικούπη βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς γνωρίζουν ότι ο πόλεμος που μόλις ξεκίνησε, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Μια πρώτη γεύση αυτού του ιδιότυπου μπρα ντε φερ δόθηκε την περασμένη Δευτέρα, με την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Γέφυρα» που είχε ως στόχο να ανοίξει τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

Η κίνηση αυτή που είναι σε συνεργασία με το Μαξίμου είχε διττό στόχο:

  • να στείλει μήνυμα στην Φώφη Γεννηματά να αφήσει τον εναγκαλισμό με τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη,
  • να οριστικοποιήσει το τέλος της συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ και τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντραριστερά.

Μπούλμαν
Οι διεργασίες θα συνεχιστούν και δεύτερος σταθμός είναι η εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα, από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, όπου έχουν ενεργό συμμετοχή η Λούκα Κατσέλη και ο Δημ. Παπαδημούλης.
Σε αυτή την εκδήλωση, δεν θα παραστούν η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά θα μιλήσουν ο Αλ. Τσίπρας και ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο πόλεμος όπως γίνεται αντιληπτό θα φουντώσει, καθώς το ΚΙΝΑΛ. εκτιμά ότι ο κ. Μπούλμαν παίζει το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να διεισδύσει στον κεντροαριστερό χώρο.
Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει για να γίνει αντιληπτό, ότι η σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά θα είναι ανελέητη.

Συσπείρωση
Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι εάν δεν καταφέρει να γίνει ελκυστικός στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς δεν θα έχει την παραμικρή ελπίδα να κοντράρει στις εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μόλις το 50% εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 είναι έτοιμοι να τον στηρίξουν και στις επόμενες.
Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ψηφοφόρων προέρχονται από την Κεντροαριστερά είναι λογικό ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει να ανακτήσει τους δεσμούς του με αυτό το χώρο.
Από την άλλη η Φώφη Γεννηματά, ξέρει ότι η επιβίωση του κόμματός της περνάει μέσα από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του χώρου που έχει πληρώσει το βαρύ τίμημα των μνημονίων.
Ουδείς αμφισβητεί ότι η κα Γεννηματά επιχείρησε να αλλάξει το ΚΙΝΑΛ., ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η συμμετοχή 220.000 ανθρώπων στην εκλογή ανάδειξης νέου αρχηγού καλλιέργησε προσδοκίες.

Μάχη ηγεμονίας
Τώρα όμως τόσο η ίδια όσο και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και για να πετύχουν τους στόχους είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν ποιος έχει την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά.
Η κα Γεννηματά θέλει να πάρει το ΚΙΝ.ΑΛ. διψήφιο ποσοστό προκειμένου να λάβει την τρίτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ξέρει ότι χωρίς να έχει μαζί του την κρίσιμα μάζα της Κεντροαριστεράς, θα υποστεί δεινή ήττα στις εκλογές, είτε αυτές γίνουν το Μάιο είτε τον Οκτώβριο.

Αντιδεξιό μέτωπο
Στο ερώτημα που θα κριθεί το παιχνίδι, η εκτίμηση που κυριαρχεί στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ είναι από το ποιος θα μπορέσει να εκφράσει καλύτερα το αντιδεξιό μέτωπο.
«Όπλο» προς αυτή την κατεύθυνση είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το ΚΙΝ.ΑΛ. και η ίδια η Φώφη Γεννηματά είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.
Όπως υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία και με τον τρόπο αυτό με έμμεσο τρόπο επιχειρούν να ταυτίσουν το ΚΙΝ.ΑΛ. με τον κ. Μητσοτάκη.

Ιστορικό ΠΑΣΟΚ
Στη Χ. Τρικούπη μιλούν για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παγιδεύσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. και έχουν εγκαινιάσει τακτική σκληρής αντιπαράθεσης την οποία ονομάζουν «πόλεμο»
«Δεν πρέπει να φανεί ο κ. Τσίπρας ως ηγέτης του χώρου. Τον προοδευτικό, δημοκρατικό πόλο τον εκφράζει η ιστορική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, που η συνέχεια του είναι το ΚΙΝΑΛ.», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Στην ουσία δηλαδή, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. προσπαθεί να απευθυνθεί στο συναίσθημα των ψηφοφόρων του χώρου και να κερδίσει τον πόλεμο από τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η προσπάθεια λεηλασίας θα πέσει στο κενό και υπενθυμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε με ένα ακραίο κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ, ενώ ο ίδιος δεν ήταν ποτέ Κεντροαριστερός.

Οι μεταγραφές
Οι μεταγραφές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, θεωρούνται μέρος αυτού του πολέμου που μόλις ξεκίνησε και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί έως τη στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς θεωρούνται κρίσιμο μέγεθος που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ