Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ευρωεκλογές- Aυτοδιοικητικές 2019: Οι λύσεις στο γρίφο της κάλπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναλυτικός οδηγός για το πώς θα ψηφίσουμε την Κυριακή

Μέχρι πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε στις κάλπες

Ποιοι και γιατί θα περάσουν δύο φορές την πόρτα του εκλογικού τμήματος

Πρωτόγνωρη χαρακτηρίζεται η αυριανή εκλογική διαδικασία, καθώς  ψηφίζουμε για δήμους, περιφέρειες, κοινότητες και ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλήθος ερωτημάτων.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν, ούτε που θα ψηφίσουν, ούτε και τον τρόπο που απαιτεί κάθε εκλογική διαδικασία, προκειμένου η ψήφος τους να είναι έγκυρη στις κάλπες.
Ο «Χτύπος» ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό, με τον οποίο λύνει το σταυρόλεξο της εκλογικής διαδικασίας μέσα από ερωτήσεις-απαντήσεις:

Πώς θα μάθω που ψηφίζω;
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2019» και να συμπληρώσει τα προσωπικά σας στοιχεία. Αυτό που θα διαπιστώσετε μόλις μπείτε είναι ότι τα στοιχεία που σας ζητούνται είναι:

  • Επώνυμο (Ολογράφως) • Όνομα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα, από το πρώτο Όνομα) • Όνομα πατέρα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα) • Όνομα μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα) • Ημερομηνία γέννησης (4 αριθμοί).

Όταν τα συμπληρώσετε αμέσως θα σας βγει το εκλογικό κέντρο που θα πάτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα στις 26 Μαΐου.

Τι χαρτιά χρειάζονται για να ψηφίσουμε;
Η επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας είναι αρκετή. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Πώς ψηφίζουμε στις δημοτικές εκλογές;
Αναφορικά με τους δήμους οι οποίοι αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, μπορείτε να βάλετε μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Στην περίπτωση που κάνουμε λάθος και βάλουμε περισσότερους σταυρούς, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, αλλά ουδείς από τους υποψήφιους που «σταυρώσετε» παίρνει την ψήφο σας. Με απλά λόγια, η ψήφος  σας ναι μεν μετράει για τον συνδυασμό που επιλέξατε όχι όμως και για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Τι κάνουμε σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες; 
Σ’ αυτή την περίπτωση τα δεδομένα είναι διαφορετικά και πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Κατά συνέπεια βάζουμε «σταυρό» ως εξής:

  • σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι µονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική,
  • σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και
  • σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Και σε αυτή την περίπτωση πάντως εάν «σταυρώσετε» περισσότερους, το ψηφοδέλτιο σας δεν είναι άκυρο. Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος μετράει υπέρ του συνδυασμού που επιλέξατε, όχι όμως και για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Μπορούμε επίσης να ψηφίσουμε έναν ή δύο υποψηφίους του συμβουλίου της  δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

Πόσους σταυρούς βάζουμε στις περιφερειακές εκλογές;
Η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη και θα πάρετε σαφείς οδηγίες και στο εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσετε. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι με τον «σταυρό» προτίμησης εκφράζετε την προτίμησή σας:

  • προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι,
  • προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πόσους «σταυρούς» βάζουμε στις ευρωεκλογές;
Παρά τη φημολογία ότι θα άλλαζε ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Ο «σταυρός προτίμησης» για την εκλογή ευρωβουλευτών παραμένει σε ισχύ και έτσι μπορούμε να βάλουμε μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς. Θα εκλεγούν όσοι λάβουν τους περισσότερους σταυρούς, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

Ποιοι και γιατί περνούν δύο φορές την πόρτα εκλογικού τμήματος;
Το 85% των εκλογέων θα ψηφίσει σε δύο τμήματα (Α και Β) µε τον ίδιο αύξοντα αριθμό μπροστά. Στο Α θα βρίσκονται δύο κάλπες (ευρωεκλογών-περιφερειακών) και στο Β άλλες δύο (δημοτικών- κοινοτικών). Με δεδομένο ότι οι εγγεγραμμένοι είναι περίπου 10 εκατομμύρια, αναμένεται ότι τις πόρτες των διαχωρισμένων τμημάτων θα είναι σα να περάσουν περίπου 17 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Τι θα γίνει με το άλλο 15%;
Όσον αφορά στους υπόλοιπους ψηφοφόρους αναμένεται να εξυπηρετηθούν από τα λεγόμενα ενιαία εκλογικά τμήματα. Αυτό γίνεται λόγω του ότι περίπου 5.200 τμήματα είτε είναι ακόμη ενιαία είτε δεν υπάρχει τέταρτη κάλπη. Πρόκειται για δήμους που είτε δεν έχουν τοπικές κοινότητες, είτε έχουν κάτω από 300 εκλογείς.

Τι κάνει όποιος δεν βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους;
Σε μια τέτοια ακραία περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος βρει το όνομα του και σε άλλο δήμο από αυτόν που είναι δημότης;
Πρόκειται για κάτι το ακραίο, λόγω του ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια.
Οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που έγιναν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν ή να διορθωθούν τα στοιχεία σας.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι βρουν ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι;
Εάν είστε εγγεγραμμένος σε δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων, θα πρέπει να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας. Θα πρέπει όμως πρώτα να το  εξακριβώσετε σε επικοινωνία με τους οικείους δήμους. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαστικός αντιπρόσωπος, θα σας ζητήσει υπεύθυνη  δήλωση ότι ξέρετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Η διπλοψηφία άλλωστε είναι αδίκημα και τιμωρείται αυστηρά.

Μπορούμε να ψηφίσουμε στο εξωτερικό στην περίπτωση που είμαστε εκτός Ελλάδας την Κυριακή των εκλογών;
Όσοι Έλληνες πολίτες μένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Για τις Ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον υπέβαλαν αίτηση έως τις 5 Απριλίου 2019. Για τους Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία είναι η 10η Απριλίου 2019.

Τι ισχύει για την ψήφο των ετεροδημοτών;
Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες. Για  τις ευρωεκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Τι ισχύει για την «κομμένη» ταυτότητα;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορείτε να ψηφίσετε αφού η κομμένη ταυτότητα είναι αποδεκτή. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Τι γίνεται εάν έχει εκδοθεί νέα αστυνομική ταυτότητα;
Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Στην περίπτωση που έχουν αλλάξει πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι γίνεται εάν τα στοιχεία του ψηφοφόρου στους εκλογικούς καταλόγους είναι
διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς του;
Η απάντηση εξαρτάται από τις διαφορές. Στην περίπτωση που  πρόκειται για ουσιώδεις διαφορές, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο.
Για το λόγο αυτό πρέπει να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις καθώς η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Παρά την υποχρεωτικότητα της ψήφου υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν κατοίκους του εξωτερικού, όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσους διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Τι ισχύει για όσους είναι μέλη εφορευτικής επιτροπής και δεν πάνε; 
Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή στις εκλογές δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρέωση του ψηφοφόρου, ο οποίος έχει κληθεί Όσοι δεν προσέλθουν κινδυνεύουν με φυλάκιση από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια και με χρηματική ποινή.

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις; 
Οι συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας είναι σημαντικές. Εξαιρέσεις ναι μεν υπάρχουν, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένες. Ο εκλογέας, θα πρέπει να προσκομίσει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας, βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη ή οποιοδήποτε άλλο έγκυρο δικαιολογητικό, με το οποίο να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί στην εφορευτική επιτροπή.

Τι γίνεται με όσους δεν ενημερώθηκαν ότι είναι μέλη επιτροπών και το μαθαίνουν την ώρα της κάλπης; 
Υπάρχουν περιπτώσεις που πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί, καθώς το χαρτί από το Πρωτοδικείο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους. Έτσι, ενώ πήγαν να ψηφίσουν, έμαθαν πως θα πρέπει να μείνουν για τη διαδικασία, καθώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν μαρκάρει στις λίστες τα ονόματα των μελών στους. Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει καλείται η αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ