Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές 2014

Προεκλογικό debate Μιλτιάδη Καρπέτα – Δημήτρη Τζίτζιφα

Δημοσιεύθηκε

στις


Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μεταμόρφωσης, κ.κ. Μιλτιάδης Καρπέτας και Δημήτρης Τζίτζιφας είχαν την ευγένεια να λάβουν μέρος στο debate που διοργανώνει ο www.xtypos.gr και να απαντήσουν στις πέντε κοινές ερωτήσεις που τους τέθηκαν.

– Πως σχολιάζετε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής;

Μιλτιάδης Καρπέτας: Το αποτέλεσμα της πρώτης  Κυριακής  ήταν περίπου αναμενόμενο. Η πρωτιά  της “Νέας Πορείας” ήταν καθολική εκτίμηση. Η δεύτερη θέση του συνδυασμού του κ. Τζίτζιφα ήταν επίσης αναμενόμενη, με δεδομένο ότι ο πρώην Δήμαρχος είχε υψηλή αναγνωρισιμότητα, συμπαγείς θύλακες ψηφοφόρων και στελέχη με ισχυρή βάση στο εκλογικό σώμα. Η ισχυρή αμφισβήτησή της από το συνδυασμό του κ.Στράτου Σαραούδα προσέκρουσε στην απειρία,  κάποια λάθη τακτικής  και αδυναμίες στην εκφορά  πολιτικού λόγου, παρά την αξιόλογη προσπάθεια και τη σημαντική συνεισφορά του στον προεκλογικό διάλογο.
Ο επίσημος συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποστεί πλήγμα από την προηγηθείσα διάσπαση, που περιόριζε τις προοπτικές  του ενώ ο μονοσήμαντος κομματικός λόγος, προσπέρναγε κάπως τη δημοτική διάσταση των εκλογών. Έτσι, περιορίστηκε στην Πέμπτη θέση, παρ΄ ότι  ο κ. Δημήτρης  Περιβολαράκης είναι ένας αξιόλογος και σοβαρός άνθρωπος. Η συμμετοχή του, πάντως, στη δημόσια ζωή της πόλης είναι πολύ θετική, όπως άλλωστε και του κ. Στράτου Σαραούδα. Να προσθέσω ότι και οι δυο εξέλεξαν πολύ  αξιόλογους Δημοτικούς Συμβούλους (τον κ. Δ.Αναστασόπουλο και την κ.Στ. Σταυριανού αντιστοίχως).
Ο συνδυασμός του ΚΚΕ έχει σταθερές αξίες και θέσεις και η τελευταία θέση μάλλον τον αδικεί και  ερμηνεύεται από την πολυδιάσπαση στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και τη διασπορά υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων που προκάλεσε.
Στους συνδυασμούς των κ.κ. Μιχάλη  Χαρίση και Βασίλη Καραβάκου, επικράτησαν τα προσωπικά χαρακτηριστικά των επικεφαλής τους και οι εκλογικές τους επιδόσεις βασίστηκαν περισσότερο στη σύνθεση των ψηφοδελτίων παρά στα πολιτικά τους χαρακτηριστικά.
Σε γενικές γραμμές, για τους νηφάλιους παρατηρητές, δεν υπήρχαν εκπλήξεις. Αν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο, είναι η σχετικά υψηλή επίδραση στα αποτελέσματα των διαπροσωπικών σχέσεων των υποψήφιων των συνδυασμών με τους ψηφοφόρους. Το στοιχείο αυτό νομίζω ότι βάρυνε τα τελικά ποσοστά των συνδυασμών.

Δημήτρης Τζίτζιφας: Είμαι ευτυχής που είμαι στη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Η εμπιστοσύνη του κόσμου μας δίνει τη δύναμη και την ελπίδα να διεκδικήσουμε την τελική νίκη στις 25 Μαΐου, νίκη που θα ανήκει σε όλο τον κόσμο της Μεταμόρφωσης.

– Ποιο  είναι το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης;

Δημήτρης Τζίτζιφας: Ψηφίζοντας τον συνδυασμό μας ‘’Πάλη για την Πόλη μας’’ είναι σίγουρο ότι θα επικεντρωθούμε  στη μέγιστη απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και οποιουδήποτε άλλου προγράμματος  χρηματοδότησης που θα αφορά το Δήμο μας.

Μιλτιάδης Καρπέτας: Για το Δήμο μας, όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, το δίλημμα είναι κραυγαλέο: Συνέχιση της ανορθωτικής προσπάθειας ή επιστροφή σε ένα χρεοκοπημένο παρελθόν. Η απλότητα και σαφήνεια του διλήμματος, (νομίζω ότι) προδιαγράφει με την ίδια καθαρότητα το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εκλογής. Η σύγχυση που επιχειρείται να προκληθεί στο εκλογικό σώμα, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, μου φαίνεται καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν μπορεί να μιλάς για διάλυση όταν αυτό που παρέδωσες ήταν ήδη διαλυμένο.

– Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εσάς έναντι του συνυποψηφίου σας;

Μιλτιάδης Καρπέτας: Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ανάμεσα σε ποιους έχουν να επιλέξουν. Και τα πράγματα είναι εδώ πολύ ευδιάκριτα: Από τη μία πλευρά μια οκταετής θητεία, σε περίοδο «παχιών αγελάδων», με ελάχιστο έργο ουσίας, μια χάρτινη επίφαση κοινωνικής πολιτικής  που είχε καταρρεύσει με το ξέσπασμα της κρίσης το 2010 και μια αλόγιστη οικονομική πολιτική, που οδήγησε το Δήμο σε χρεοκοπία.
Από την άλλη μία τριετής ουσιαστικά θητεία μέσα σε ασφυκτικές γενικές και ειδικές συνθήκες. Με τη χώρα σε δίνη, το Δήμο χρεοκοπημένο και τα έσοδά του μειωμένα κατά 67% κατά  80%  (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, κ.τ.λ.). Παρά ταύτα, έγιναν και γίνονται σημαντικά έργα με πόρους που αντλήθηκαν από προγράμματα, κρατήθηκαν «με νύχια και με δόντια». Οι Κοινωνικές Δομές που υπήρχαν και δημιουργήθηκαν καινούργιες, (κανείς δεν στερήθηκε τίποτα, εκτός από αυτούς που έχασαν τα αξιώματα και τα παρελκόμενά τους) .Συμμαζεύτηκε ο Δήμος οικονομικά -(σβήστηκε  χρέος πάνω από 16 εκατομμύρια)- διοικητικά και οργανωτικά και επιβλήθηκε αυστηρή αντίληψη για τη διαχείριση των οικονομικών, το δημόσιο ήθος και την αντιμετώπιση του Δημότη. Και το σημαντικότερο: Έφυγαν οι θηλιές και μπήκαν γερά θεμέλια για μια γόνιμη και δημιουργική πενταετία, σ’ όλο το εύρος των δημοτικών υποθέσεων.

Δημήτρης Τζίτζιφας: Θα επιλέξουν εμένα γιατί το έργο της οκταετίας είναι πολύ μεγάλο, κυρίως στον κοινωνικό τομέα  και γιατί η πόρτα του Δημάρχου θα είναι πάντα ανοικτή για τους Δημότες, όπως ήταν πάντα, προσπαθώντας να είμαι ανθρώπινος και αποτελεσματικός.

– Ποια είναι το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών με την ανάληψη της δημαρχίας;

Δημήτρης Τζίτζιφας: Θα επαναφέρουμε αμέσως ό,τι στερήθηκαν οι Δημότες μας. Ασθενοφόρο, Δημοτικά Ιατρεία, Δημοτική Συγκοινωνία, Δωρεάν Χαρούμενο και Δημιουργικό Καλοκαίρι.

Μιλτιάδης Καρπέτας: Το «κλισέ» για το πρόγραμμα των 100 ημερών, που φαίνεται μάλλον ξεπερασμένο και ανούσιο, αν είχε ποτέ ουσία. Ανεξάρτητα από την επιφύλαξη αυτή, οι 100 πρώτες ημέρες που είναι αναγκαστικά συνέχεια αυτής της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ( η νέα αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου), πρώτα από όλα θα προετοιμάσουν την πενταετία της νέας. Πέρα από αυτό: Επίκειται η διάνοιξη των οδών Δήλου,  Αγ. Βαρβάρας και Ηρακλείου και ακολουθούν πολλοί άλλοι δρόμοι (Αδριανείου, Παπαδιαμάντη, Ναυαρίνου Σούτσου, Ρόδου κ.τ.λ.).  Επίκειται η ολοκλήρωση του Διαδημοτικού Αθλητικού Κέντρου και το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που χρηματοδοτείται, από πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Συνεχίζονται τα προγράμματα αναπλάσεων οδών και βελτιώσεων   πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμού.
Επίκειται -(είναι θέμα ημερών)- η αγορά κεντρικού οικοπέδου 300 m2   με κτίσμα 100 m2 περίπου, με τίμημα μόλις 80.000,00 € και ακολουθεί αγορά που θα δώσει πρόσβαση σε κολυμβητήριο, Συνεδριακό και Δηλαβέρη από Τατοΐου. Δημοπρατείται ο βρεφονηπιακός σταθμός Καναπίτσας.  Αναφέρθηκα μόνο σε ώριμα έργα.  Η επέκταση σε άλλους τομείς, απαιτεί χώρο που δεν διατίθεται.

– Ποιο το μήνυμα που στέλνετε στους ψηφοφόρους, δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες;  

Μιλτιάδης Καρπέτας: Το πρώτο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους  είναι: Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όποιον και αν προτιμούν.
Το δεύτερο: Να κρίνουν ψύχραιμα και νηφάλια και με γνώμονα το Δημοτικό συμφέρον. Δηλαδή, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν, αποφεύγοντας την σύγχυση και τις σειρήνες   των απατηλών υποσχέσεων, που κερδοσκοπούν πολιτικά, πατώντας στην αγωνία και την ανάγκη. Καμιά ανάγκη δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαλλοτριώνει το ύψιστο πολιτικό δικαίωμα της ψήφου. Ίσα-ίσα ο πολίτης που υποτιμάται, με την προσπάθεια χειραγώγησης ή υποκλοπής της ψήφου του, οφείλει να τιμωρεί όποιον δεν τον σέβεται.
Το τρίτο μήνυμα είναι: Αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και υπευθυνότητα στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
Και το τελευταίο: Από τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα είμαστε όλοι μαζί και δεν θα έχει καμιά σημασία ποιος ψήφισε ποιον.

Δημήτρης Τζίτζιφας: Οι πολίτες πρέπει την Κυριακή 25 Μαΐου να επιλέξουν  Δήμαρχο που θα οδηγήσει τη Μεταμόρφωση στο μέλλον με πολλά έργα και λίγα λόγια.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ