Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

The Olympic Cypher: Xορός break από την αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αρχαία Ολυμπία (16/4), Πειραιάς (17/4), Χανιά (18/4), Βόλος (20/4), Ιωάννινα (23/4), Αθήνα – Παναθηναϊκό Στάδιο (26/4)… Στις παραπάνω πόλεις και ημερομηνίες κάνει στάσεις το The Olympic Cypher, μια χορευτική περφόρμανς σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου, που με αφορμή την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα, παρουσιάζουν η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Flux Laboratory.

Συγκεκριμένα, με σκοπό να τιμηθεί το break, το νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Aγώνων του Παρισιού 2024, θα διοργανωθούν από τις 16 έως και τις 26 Απριλίου μία σειρά από περφόρμανς, που θα συνοδεύσουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα. Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου και οι χορευτές δημιουργούν σε κάθε πόλη ένα μεγάλο χορευτικό κύκλο (Cypher). Η ομάδα συναντά επί σκηνής χορευτές και χορεύτριες από κάθε πόλη, που συμμετέχουν στη δράση εκπροσωπώντας την τοπική χορευτική κοινότητα.

«Το Olympic Cypher είναι μια συναρπαστική συνεργασία. Η ιδέα είναι μια σειρά από breakdance περφόμανς να συνοδεύσουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα, πριν αποχωρήσει από την Ελλάδα για τη Γαλλία στο τέλος Απριλίου», δήλωσε ο Ελβετός πρέσβης Στεφάν Έστερμαν (Stefan Estermann) στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του κτηρίου επί της οδού Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, στην Πλάκα, όπου μετά την αρχιτεκτονική του μεταμόρφωση θα φιλοξενήσει το «Σπίτι της Ελβετίας», δηλαδή την Πρεσβεία της Ελβετίας, την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή και το Flux Laboratory, το πειραματικό εργαστήριο που παράγει πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση. «Το Olympic Cypher είναι ένα καλό παράδειγμα για τον πώς ο πολιτισμός και η διπλωματία μπορούν να αλληλεπιδρούν και να μας εκπλήσσουν», πρόσθεσε ο Ελβετός πρέσβης.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε λίγους μήνες πριν από τους Παραολυμπιακούς και Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι μια υπέροχη ελληνική, ελβετική και γαλλική συνεργασία», δήλωσε από την πλευρά της η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Λοράνς Αουέρ (Laurence Auer) στη συνέντευξη Τύπου που γέμισε με ήχους και κινήσεις break.

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω το Olympic Cypher -ή Ολυμπιακή Σφαίρα στα ελληνικά- που γεννήθηκε από τη φιλία μεταξύ των τριών χωρών μας και το οποίο σύντομα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίσει τους κατοίκους της. Στην αρχαιότητα αγγελιοφόροι ταξίδευαν στη χώρα για να αναγγείλουν τους αγώνες και να δημιουργήσουν συμβολικά ένα κλίμα ειρήνης. Εύχομαι οι χορευτές υπό τη διεύθυνση του χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου, στον οποίο απευθύνω τους θερμούς μου χαιρετισμούς, να γίνουν οι σύγχρονοι αγγελιοφόροι μας», επεσήμανε η πρέσβειρα της Γαλλίας.

«Το cypher είναι μια πολύ γνωστή λέξη για εμάς στο hip hop. Είναι ο κύκλος που μας συγκεντρώνει, ο κύκλος που επικοινωνούμε, είναι μια παράδοση του break και του hip hop. Στο Olympic Cypher ο κύκλος αυτός μεγαλώνει και ανοίγεται σε περισσότερες πόλεις, ενωνόμαστε με το hip hop community και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας και αυτό είναι μια σπουδαία ανταλλαγή», δήλωσε ο χορογράφος Ηλίας Χατζηγεωργίου. «Πέρα από το σπουδαίο γεγονός ότι το breakdance γίνεται ολυμπιακό άθλημα, ανοίγει ταυτόχρονα και μια καινούργια συζήτηση για το αν είναι άθλημα ή τέχνη -κατά τη γνώμη μου είναι και τα δυο», συμπλήρωσε ο ίδιος που επεσήμανε επίσης τη σημασία του ανοίγματος της επικοινωνίας με την κοινότητα του hip hop και την ευκαιρία να γίνουν πιο ορατοί ως επαγγελματίες χορευτές.

«Η μουσική είναι επηρεασμένη από τις βασικές υφές και την δομή του Breakbeat της δεκαετίας του ’80, ενσωματώνοντας παράλληλα και διάφορα μουσικά είδη ηλεκτρονικής μουσικής, τα οποία τις επόμενες δεκαετίες είχαν άμεση ή έμμεση αναφορά σε αυτήν την αισθητική. Το ρυθμικό στοιχείο αποτελεί την βάση της δομής και άλλοτε προέρχεται αμιγώς από μία λούπα κρουστών, ενώ άλλες φορές δίνεται από άλλα στοιχεία της μουσικής σύνθεσης, εξυπηρετώντας τον πρωταρχικό σκοπό που ήταν η εύρεση μοτίβων που κινούν, με την ‘συλλογή’ δειγμάτων να αντικαθίσταται από την πρωτότυπη σύνθεση», ανέφερε στο σημείωμά του ο Αλέξης Φάλαντας, μουσικός, Dj, που ντύνει μουσικά τις περφόρμανς, όπως τη σημερινή στην οποία συμμετείχαν οι εκπληκτικοί χορευτές break Σεβαστή Ζαφείρα, Χαρά Κυριακάκη, Παύλος Λυκούδης, Σωκράτης Ρομφαίας, Χάρης Χατζηανδρέου, ‘Αιντι Ορμένι.

Η πορεία των χορευτικών παραστάσεων θα ακολουθήσει εκείνη της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, κάνοντας στάσεις σε ορισμένες πόλεις: στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά στις 17 Απριλίου, στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά στις 18 Απριλίου, στην παραλία Βόλου- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο στις 20 Απριλίου, στην Πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα στις 23 Απριλίου, και κατόπιν στην Αθήνα στις 26 Απριλίου για την Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η είσοδος είναι ελεύθερη, χωρίς προκράτηση ηλεκτρονικής θέσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ