Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης λύκων σε περιαστικές περιοχές και σημεία αναψυχής στην Πάρνηθα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία των πολιτών.
Το φαινόμενο της «περιέργειας» που επιδεικνύουν τα ζώα αυτά δεν είναι τυχαίο, αλλά συνδέεται άμεσα με τη σταδιακή εξοικείωσή τους με την ανθρώπινη παρουσία, γεγονός που οδήγησε το Δασαρχείο Πάρνηθας στην έκδοση επειγουσών οδηγιών.
Επισημαίνεται ότι ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος. Η θανάτωση ή ο τραυματισμός τους με όπλα, δόκανα ή δηλητηριασμένα δολώματα αποτελεί ποινικό αδίκημα και διώκεται αυστηρά από τον νόμο. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά ή συχνές εμφανίσεις, οφείλετε να ενημερώσετε αμέσως την τοπική Δασική Αρχή.
Αιτία της εξοικείωσης: Η αναζήτηση τροφής
Σύμφωνα με το ενημερωτικό έντυπο των αρχών, η παρουσία των λύκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές οφείλεται κυρίως στην εύκολη πρόσβαση σε ανθρωπογενείς πηγές τροφής. Σκουπίδια, υπολείμματα φαγητού που αφήνουν επισκέπτες, ακόμη και πτώματα ζώων ή αδέσποτα σκυλιά, λειτουργούν ως ισχυρός πόλος έλξης.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη μείωση της «απόστασης ανοχής» των ζώων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις πέφτει κάτω από τα 30 μέτρα. Συχνά, τα ζώα που πλησιάζουν περισσότερο τον άνθρωπο είναι νεαρά και άπειρα ή γέρικα , πιθανώς εκδιωγμένα από την αγέλη, που αναζητούν εύκολη τροφή.
Οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών
Για την αποφυγή δυσάρεστων συναντήσεων και τη διατήρηση του άγριου χαρακτήρα της πανίδας, το Δασαρχείο τονίζει τα εξής:
- Μην παρέχετε ποτέ τροφή στους λύκους, είτε εκούσια είτε ακούσια (π.χ. αφήνοντας σκουπίδια εκτός κάδων).
- Κατά τη διάρκεια της βόλτας στο βουνό, οι σκύλοι πρέπει να είναι πάντα δεμένοι με λουρί, καθώς οι λύκοι τους βλέπουν ως ανταγωνιστές ή λεία.
- Αποφύγετε τις δραστηριότητες στο δάσος κατά το σούρουπο ή το χάραμα, όταν το φως είναι περιορισμένο και η δραστηριότητα των λύκων αυξημένη.
Τι να κάνετε σε περίπτωση συνάντησης
Οι λύκοι είναι ως επί το πλείστον επιφυλακτικά ζώα που φοβούνται τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να επιδείξουν περιέργεια και να παρατηρούν τους ανθρώπους. Αν είναι σε μεγάλη απόσταση από εσάς μην τους ενοχλήσετε.
Αν βρεθείτε σε κοντινή απόσταση από λύκο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην δείξετε φόβο και να μην τρέξετε.
Αντίθετα, πρέπει να επιδείξετε επιθετική συμπεριφορά: κάντε θόρυβο, κουνήστε τα χέρια ή αντικείμενα για να φανείτε μεγαλύτεροι και διατηρήστε πάντα οπτική επαφή με το ζώο. Αυτή η στάση υπενθυμίζει στον λύκο ότι δεν είναι αποδεκτή η προσέγγιση ανθρώπων σε κοντινές αποστάσεις και διατηρεί τον φόβο προς αυτούς.
Επίσης, ενημερώστε τη Δασική Αρχή (τοπικό Δασαρχείο) και δηλώστε την συνάντηση (μέρα, ώρα όσο πιο λεπτομερής περιγραφή της θέσης, αριθμός λύκων)