Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Dentist Pass για παιδιά: Νέο voucher μέσω gov.gr – Ποιες δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά προχωρά στην υλοποίηση ενός προγράμματος δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, στα παιδιά. Το voucher Dentist Pass πρόκειται να καλύψει 600.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών και η αίτηση θα γίνει μέσω gov.gr.

Ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία Dentist Pass, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 έως 12 ετών φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» », του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.Ο. προσφέρεται δωρεάν σε παιδιά από 6 ως 12 ετών προληπτική οδοντιατρική φροντίδα μέσω του Dentist Pass.

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται:

1. Έλεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού.
2. Φθορίωση δοντιών.
3. Καθαρισμός.
4. Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς.

Τι αναφέρει η διάταξη

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα εκπόνησης προγράμματος για την ενίσχυση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα (6-12) ετών μέσω συστήματος ψηφιακών χρεωστικών καρτών («dentist pass») που θα διατεθούν στους δικαιούχους, στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπόρος Δοξιάδης» (κωδικός Δράσης 16783), του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., που χρηματοδοτείται σύμφωνα με το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.», με υπουργείο ευθύνης το Υπουργείο Υγείας.

Σημειωτέον ότι για την έκδοση της ανωτέρω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού προβλέπεται στην εν λόγω ρύθμιση η δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Προγράμματος, από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.», η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, παράλληλα, ρυθμίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, ενώ ορίζεται και η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό ειδικότερων, λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων, τηρουμένων, πάντως, των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων

Η προτεινόμενη ρύθμιση που αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής με ομάδα στόχο τα παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα (6-12) ετών, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη σχέση των πολιτών με την αναγκαία οδοντιατρική φροντίδα κρίνεται αναγκαία, διότι, μεταξύ άλλων, επιδιώκει και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής κοιλότητας, ώστε, ιδίως, τα τελευταία να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών μέσω της πλήρως ψηφιοποιημένης διαδικασίας διευκολύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία της λήψης των συγκεκριμένων υπηρεσιών από τους αποδέκτες του προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ