Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ταλαιπωρία των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες ουρές έξω από

υποκαταστήματα της ΔΕΗ

Σύγχυση επικρατεί στον κόσμο σχετικά με την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ έπειτα από την Απόφαση του ΣτΕ. Χιλιάδες πολίτες στήνονται αυτές τις ημέρες σε ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της επιχείρησης, συμπεριλαμβανόμενης και της Νέας Ιωνίας, περιμένοντας να πληρώσουν από τους λογαριασμούς τους μονάχα το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ωστόσο, το ΣτΕ όπως ήδη έχουμε γράψει δεν έχει κρίνει αντισυνταγματικό το φόρο  τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες είτε τώρα μέσα από τους λογαριασμούς είτε αργότερα μέσα από την εφορία. Οπότε τσάμπα περίμενε ο κόσμος δύο και τρεις ώρες καθώς υπήρξε και ένα επικοινωνιακό μπάχαλο γύρω από το θέμα με δηλώσεις αντί δηλώσεων!

Ευνοϊκή μεταχείριση με απόφαση των Εφόρων
Σχετικά με την δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης των πολιτών στην πληρωμή του χαρατσιού εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι έφοροι θα κρίνουν  ποιοι είτε θα πληρώνουν το φόρο σε περισσότερες δόσεις, είτε θα υπάγονται σε χαμηλότερο συντελεστή.
Αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει ότι :
«Όσον αφορά στην τακτοποίηση θεμάτων επιβολής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (σημ: το χαράτσι) σε πρόσωπα, που διαβιούν υπό μειονεκτικά κοινωνικές συνθήκες, επισημαίνεται ότι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. είναι αποκλειστικά αρμόδιος – ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου – για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α΄ και β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της περ. β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 (σημ: δηλαδή, ότι ο φορολογούμενος διαβιεί σε μειονεκτικές κοινωνικά και οικονομικά συνθήκες – όπως αν είναι άνεργος, βαριά ασθενής, ανάπηρος), μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους, που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.
Σε κάθε περίπτωση, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα. Κατά της απόφασης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης στον αιτούντα, η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή, που θα συσταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ