Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Χαράλαμπος Γώγος: «Στην φαρέτρα μας υπάρχει και το lockdown» – Πώς θα το αποφύγουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Για ακόμα μια φορά το lockdown και το ενδεχόμενο επιβολής του στην χώρα μας μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας.

Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα. 

Θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο οι ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».

«Να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα»

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ένα τρίτο lockdown στην Ελλάδα είναι να τηρηθούν τα μέτρα και να περιοριστεί η διασπορά στους χώρους που γίνεται η μετάδοση του ιού, ενώ την ίδια στιγμή να υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι και η σωστή επιτήρηση από τις αρχές.

«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί που είναι μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ