Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φουλ στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόγραμμα: Τα 7 βήματα για «Δίκαιη Κοινωνία» και «Ευημερία για όλους»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη μετατόπιση, από μια οξεία και συχνά όχι καλά συγκροτημένη αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ, στον θετικό προγραμματικό λόγο για την επόμενη μέρα της χώρας προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως αποτέλεσμα της αποτίμησης της βαριάς ήττας της 21 Μαΐου και στοχεύοντας σε ένα καλύτερο ποσοστό στις επόμενες κάλπες.

Η στροφή αυτή είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, από τα βασικά σλόγκαν του κόμματος έως τη ρητορική των στελεχών του στα ΜΜΕ και από τις θεματικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται έως τις επιλογές γίνονται για την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Έναρξη θεματικών προγραμματικών εκδηλώσεων

Οι θεματικές εκδηλώσεις, καταρχάς, ξεκινούν σήμερα από το Χαλάνδρι, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος για την οικονομία από τον Αλέξη Τσίπρα, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Διονύση Τεμπονέρα και «παρόντα» τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν οικονομικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο Χουλιαράκη.

Πέρα από τις θέσεις της Κουμουνδούρου για ακρίβεια, φορολογία, ανάπτυξη και αύξηση μισθών θα δοθεί και το ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η σημερινή εκδήλωση θα έχει τίτλο, «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους».

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται τα κορυφαία πρόσωπα της ηγεσίας κόμματος θα επιχειρήσουν να περιγράψουν το όραμα του για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, δηλαδή μια χώρα με άμβλυνση των ανισοτήτων, αύξηση εισοδημάτων, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αντιμετώπιση της βραδυφλεγούς βόμβας του ιδιωτικού χρέους αλλά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να ακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις του προγράμματος για Υγεία, νέους και κόκκινα δάνεια.

Τα 7 βήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα της επόμενης μέρας

Τα 7 βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους στο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου είναι τα εξής:

1. Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη

2. Ενίσχυση του εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής του δύναμης

3. Ανάδειξη στο επίκεντρο των εργαζομένων και του δικαιώματος στην εργασία

4. Δημιουργία νέου ισχυρού ΕΣΥ

5. Ενίσχυση της δημόσιας παιδείας

6. Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

7. Εγγύηση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή στέγη και προστασία της πρώτης κατοικίας

Τα συνθήματα που γεφυρώνουν πρόγραμμα και επικοινωνία

Σε ότι αφορά το βασικό σλόγκαν της νέας καμπάνιας, «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους», πηγές του κόμματος αναφέρουν πως έχει επιλεχθεί με στόχο να αποσαφηνιστεί ποιο είναι το όραμα τους, αλλά και τα μέσα με τα οποία θα το επιτύχει.

Όπως εξηγούν, πρόκειται για δύο φράσεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν επί χρόνια στον πολιτικό τους λόγο. Χαρακτηριστικά, το σύνθημα «Δίκαιη Κοινωνία» ήταν αναρτημένο σε ένα από τα μεγάλα πανό στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «Ευημερία για όλους» αποτελεί ένα σύνθημα που έλκει την καταγωγή του από τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη και που παραμένει απολύτως επίκαιρο.

Η ηγεσία του κόμματος, λοιπόν, επέλεξε αυτό το διπλό σύνθημα με στόχο να αποτελέσει τη γέφυρα της επικοινωνιακής του στρατηγικής με το πρόγραμμά του. Αναμένεται, μάλιστα, περαιτέρω αποσαφήνιση στα μηνύματα που θα εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ και τα social media, ώστε να εξηγηθεί τι σημαίνει πρακτικά το καθένα από αυτά.

Τι σημαίνουν «Δίκαιη Κοινωνία» και «Ευημερία για όλους»

Αναφορικά με την Δίκαιη Κοινωνία», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προτάξει τις δεσμεύσεις του για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και ισότιμη πρόσβαση, την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, τη λήξη του ισχύοντος καθεστώτος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την προστασία των εργαζομένων και του δικαιώματος στην εργασία, την στήριξη της δημόσιας Παιδείας και την στήριξη των γυναικών και των νέων ζευγαριών.

Σε ό,τι αφορά την «Ευημερία για όλους», ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμπεριλάβει τις προγραμματικές του θέσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων, τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την διασφάλιση δίκαιης, βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξη, αλλά και την προστασία του δικαιώματος σε αξιοπρεπή Στέγη.

Από τα παραπάνω, το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας φαίνεται να ξεχωρίζει, με τα τραγικά περιστατικά της επικαιρότητας, όπως αυτά που συνέβησαν σε Κω και Νέα Μάκρη, να αναδεικνύουν τις φοβερές ανεπάρκειες του ΕΣΥ, παρά τη μεγάλη ευκαιρία που δόθηκε για την αναβάθμισή του με τα ευρωπαϊκά κονδύλια με αφορμή την πανδημία.

Η ΝΔ αποφεύγει την ουσιαστική προγραμματική σύγκριση

Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου κατηγορούν τη ΝΔ ότι προσπαθεί να αποφύγει την ουσιαστική σύγκριση των προγραμμάτων των δύο κόμματων, όπως αποδεικνύεται από την παραδοχή Βορίδη πως δεν υπήρξε ποτέ κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και από την απροθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το ότι την είχε αποδεχθεί πριν λίγες εβδομάδες.

Στην ίδια κατεύθυνση, επισημαίνουν και την προσπάθεια του κ. Σκέρτσου και του κ. Θεοχάρη να πείσουν πως από τη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων θα ευνοούνταν τα υψηλότερα εισοδήματα, κάτι στο οποίο δεν συνηγορεί κανενός είδους οικονομική θεωρεία.

Όπως σημειώνουν, η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του εισοδήματος είναι σαφώς μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και μάλιστα με δεδομένο ότι το 2022 το κράτος εισέπραξε 4,5 δις ευρώ περισσότερα από το 2021 από τον ΦΠΑ, ενώ μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα, με αποτέλεσμα οι έμμεσοι φόροι να έχουν φτάσει να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου.

Θετική ατζέντα και ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμά

Πηγές του κόμματος, λοιπόν, εξηγούν ότι σε αυτή τη συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ξεδιπλώσει την προεκλογική του δράση με αιχμή του δόρατος τη θετική ατζέντα και το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμά του, με στόχο να απαντήσουν στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, από την «τσέπη» και την οικονομία μέχρι την ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ