Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ξεκινούν με καθυστέρηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Δείτε πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2024 και όλες τις νέες αλλαγές.

Λίγες μέρες μένουν για να ξεκινήσουν οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η παράταση αποφασίστηκε φέτος για πρώτη φορά να δοθεί προκαταβολικά διότι πέρυσι η εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31 Μαρτίου ενώ φέτος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί, οπότε όσος είναι ο χρόνος καθυστέρησης της έναρξης της υποβολής των δηλώσεων τόση πρέπει να είναι και η παράταση της προθεσμίας.

Σημειώνεται πως φέτος υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών όπως:

Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν φέτος το μισό τέλος επιτηδεύματος ενώ κάποιοι άλλοι απαλλάσσονται από την καταβολή του.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Στα 325 ευρώ είναι για τους επιτηδευματίες και για τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

Από 400 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ κυμαίνεται για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.

Στα 800 ευρώ είναι για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

Στα 1.000 ευρώ είναι για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους

Τεκμαρτά εισοδήματα

Αλλά αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο που θα υπολογίσει η ΑΑΔΕ τα τεκμαρτά εισοδήματα των 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή τα ποσά των εισοδημάτων αυτών θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Η ΑΑΔΕ αντλεί τα στοιχεία των παραπάνω από τα myDATA αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούν να γίνουν και διορθώσεις στους κωδικούς του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, ωστόσο θα πληρώσουν τον φόρο που θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης όσοι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο αφού πρώτα υποβάλλουν ένσταση σε σχετική ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Αυξημένη προκαταβολή του φόρου

Και φέτος θα βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου στα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα έναντι του εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους. Σημειώνεται πως η προκαταβολή φόρου των φυσικών προσώπων υπολογίζεται ως ποσοστό 55% επί του φόρου που προκύπτει από το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η προκαταβολή φόρου περιορίζεται στο μισό (27,5%) για το πρώτο φορολογικό έτος που αποκτάται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα από φυσικό πρόσωπο.

Φορολογικές δηλώσεις έτοιμες

Στη Βουλή βρίσκεται η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. φορολογουμένους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει έτοιμο και το «ραβασάκι» με τον φόρο. Για τους φορολογουμένους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις ο προσδιορισμός του φόρου θα γίνει με τη φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της, αυτή οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ