Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: «Γνωρίζαμε για νεκρούς από τις 19.54!», δήλωσε ο Σωτήρης Τερζούδης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι επανεκκίνησε μετά από διακοπή ενάμιση μήνα, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Στο βήμα ανέβηκε για να απολογηθεί για τρίτη συνεδρίαση ο Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο κατηγορούμενος, αναφερόμενος στους συγγενείς των θυμάτων και τους εγκαυματίες, που βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα για να τον ακούσουν, είπε “Δεν θέλω να πω τίποτα για τους συγγενείς των θυμάτων. Ο,τι και να πεις, δεν απαλύνεις τον πόνο τους. Προτιμώ τη σιωπή”.

Ο έχων τον πρώτο λόγο από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε στο Μάτι, σκορπώντας τον όλεθρο, παραδέχθηκε ότι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, πολύ νωρίτερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού, παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Εισαγγελέας: Για νεκρούς πότε μάθατε?

Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς…

Κατηγορούμενος : Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Ο κ. Τερζούδης, στην απολογία του έκανε λόγο για ένα “σαρωτικό” φαινόμενο με τέτοια “δυναμική”, που “δεν τους έδωσε το χρόνο να κάνουν κάτι άλλο”.

“Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες”, ανέφερε σε αποστροφή του ο κατηγορούμενος και παραδέχθηκε ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία, αρνούμενος επί της ουσίας ότι ο ίδιος από τη θέση του συνετέλεσε στο τραγικό αποτέλεσμα, με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του.

Εισαγγελέας: Με το χρόνο που πέρασε επιχειρησιακά λάθη έχετε εντοπίσει;

Κατηγορούμενος : Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δε μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν. Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μονο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει …

“Δεν υπήρχε ο χρόνος για εκκένωση”

Στο κρίσιμο ερώτημα γιατί δε δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού στο Μάτι, όταν πλέον η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα στο Νταού Πεντέλης, ο κατηγορούμενος μίλησε για φαινόμενο που εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος αντίδρασης.

“Ο χρόνος και η εξέλιξη του συμβάντος δεν επέτρεπαν να γίνει εκκένωση. Δεν υπήρχε χρόνος. Γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεθνώς για αυτό. Αν δεν υπάρχει χρόνος τι γίνεται. Κανένας νομοθέτης και σήμερα που μιλάμε δε νομοθετεί πως θα γίνει μια επιχειρησιακή δράση. Αλιμονο αν παρεμβαίνει ο νομοθέτης στην επιχειρησιακή δράση. Αυτό είναι θέμα της διοίκησης” και συμπλήρωσε ότι “μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στην Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία. Το 2018 γίνεται το Μάτι. Αλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθετησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση, τώρα βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρωτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα”, κατέληξε για το θέμα ο κατηγορούμενος.

Ο κ. Τερζούδης απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στα όσα είχε υποστηρίξει παλαιότερα, ότι δηλαδή ο τότε Υπουργός Νίκος Τόσκας και ο τότε πρόεδρος του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου κ. Φωστιέρης τον παρέκαμπταν και έδιναν διαφορετικές εντολές.

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ο Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν και ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη.

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησης σας. Υπόθεση είναι αυτό;

Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές..Ήταν σωστές …

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές?

Κατηγορούμενος: Υπό της έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι. Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ήταν ανώτατος απόστρατος … Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχε καταθέσει.

Στα αδιαφιλονίκητα στοιχεία της δικογραφίας περί πολύ μεγάλης καθυστέρησης στη συνδρομή εναερίων μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και τη μη διάθεση όλων των πυροσβεστικών οχημάτων, ο κ. Τερζούδης υπεραμύνθηκε της επιχειρησιακής δράσης του πυροσβεστικού σώματος.

“Τα εναέρια μέσα δε μπορούσαν να επιχειρήσουν, τα cl215, γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένος. Τα πράγματα δεν είναι απλά στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Ολα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.

Αναφορικά με τα οχήματα της πυροσβεστικής, ο πρώην αρχηγός του Σώματος αρνήθηκε ότι υπήρχαν επίγεια μέσα και δεν διατέθηκαν. Μάλιστα, επικαλέστηκε τις απομαγνητοφωνήσεις, για να υποστηρίξει το αντίθετο. “Εγω γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν”, επεσήμανε ο κ. Τερζούδης.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με την απολογία του δεύτερου κατηγορουμένου, του τότε υπαρχηγού του Σώματος και μετέπειτα αρχηγού, Βασίλη Ματθαιόπουλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ