Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Υπό κατάρρευση το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη με χιλιάδες αναμονές χειρουργείων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε τροχιά διάλυσης βρίσκεται το Εθνικό Συστήματος Υγείας όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και την υποχρηματοδότηση που εξαναγκάζουν τους ασθενείς να περιμένουν σε τεράστιες λίστες αναμονής μέχρι να έρθει η ώρα να χειρουργηθούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)  κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που παλεύει ανταποκριθεί στον τεράστιο ογκο νοσηλειών και χειρουργείων και σαν να μην έφταναν όλα αυτά καλείται να προχωρήσει και στον προγραμματισμό απογευματινών χειρουργείων με πρόδηλο κίνδυνο τηv πλήρη κατάρρευση της λειτουργίας του. Μάλιστα όπως ξεκαθαρίζεται “Εαν λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία θα είναι σε βάρος των πρωινών με την αναμονή όσων δεν έχουν χρήματα να εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αντί το Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει δραστικά και αποτελεσματικά τις συστηματικές  μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην στελέχωση των χειρουργείων από προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, σπεύδει σε κινήσεις εντυπωσιασμού απαιτώντας από το υπάρχον ιατρονοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό να σηκώσει το βάρος της λειτουργίας τόσο των τακτικών χειρουργείων όσο και των απογευματινών.

Ώρα μηδέν για το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος στο χειρουργικό τομέα και πόσο εφικτή είναι η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή στα οποία ούτως ή άλλως διαφωνούμε. Διαφωνούμε στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Συμφωνούμε στα απογευματινά χειρουργεία στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων με το προσωπικό βάρδιας και από τη λίστα αναμονής δωρεάν.

Όλα αυτά βέβαια απαιτούν μαζικές προσλήψεις που δεν φαίνονται διατιθεμένοι να κάνουν λαμβάνοντας ένα πλέγμα μέτρων με προκηρύξεις, ταχύτατες διαδικασίες επιλογής, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση μισθών, κίνητρα, ΒΑΕ προκειμένου να ανακοπούν οι μαζικές αποχωρήσεις και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία.

Εαν θα μπει κανείς στη λίστα χειρουργείων του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου θα διαπιστώσει ότι έχει επικαιροποιηθεί πρόσφατα και υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά χειρουργεία που έχουν εγγραφεί πριν δύο χρόνια στη λίστα και τα χειρουργεία τους είναι προς προγραμματισμό.

Το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ είναι από τα νοσοκομεία που είχε αξιοποιήσει διάταξη νόμου την περίοδο του covid-19, έως 31.12.2023 και συνεργάστηκε με ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές. Έστελνε ασθενείς για τακτικά χειρουργεία.
Μας κόστιζε όμως πολύ παραπάνω.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε σε αυτές τις περιπτώσεις τις ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές τα κλειστά ενοποιημένα νοσηλεια (ΚΕΝ) προς 2,09 σε σχέση με το καθορισμένο ΚΕΝ.
Και όχι μόνο αυτό. Έκαναν τη χειρουργική επέμβαση και αμέσως ο ασθενής διακομιζόνταν στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ για νοσηλεία.
Κανονικά δεν θα έπρεπε να καταβάλλεται το σύνολο του ΚΕΝ και μάλιστα πάνω από το διπλάσιο από το καθορισμένο. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

Το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ είναι ως γνωστόν και μεταμοσχευτικό κέντρο. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

Λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες. Υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις.

Συνεπικουρούν το νοσοκομείο και 4 αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία που βέβαια λείπουν από εκεί.

Οι αναισθησιολόγοι του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ και οι μετακινημένοι φθάνουν μόνο για εφημερείες και έκτακτα περιστατικά..Για χειρουργεία τακτικών περιστατικών η κάθε επεμβατική κλινική του νοσοκομείου λαμβάνει μια ημέρα την εβδομάδα. Γι αυτό και οι απέραντες λίστες.

Εαν αύριο το νοσοκομείο αποκτήσει 29 αναισθησιολόγους η κατάσταση στο χειρουργικό τομέα δεν θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία. Είναι αδύνατον να καλύψει με νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερες χειρουργικές αίθουσες.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν όλη τη Βόρειο Ελλάδα είναι σνεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43 χειρουργικές αίθουσες. Ούτε συζήτηση για απογευματινά χειρουργεία.

Εαν λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία θα είναι σε βάρος των πρωινών με την αναμονή όσων δεν έχουν χρήματα να εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ