Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία – Το χρονικό της φρίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση και την έρευνα που έλαβε χώρα την Παρασκευή περίπου στις 5 το απόγευμα κοντά στο College du Bois d’Aulne, όπου διδάσκει ο 47χρονος καθηγητής, στο προάστιο του Παρισιού Ιβελίν Βαλ Ντ’ Ουάζ, δόθηκαν σήμερα το απόγευμα από τον εισαγγελέα αντιτρομοκρατικής, Ζαν Φρανσουά Ρικάρντ.

Είπε ότι ο δράστης ήταν ένας 18χρονος, γεννημένος στην Μόσχα, με καταγωγή από την Τσετσενία. Τα γαλλικά ΜΜΕ τον κατονομάζουν ως Αμπντουλάχ Ανζόροφ. Η βρετανική Telegraph αναφέρει επίσης πως η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ήταν αυτή που τον κατονόμασε.

Ήρθε στην Γαλλία με την ιδιότητα του πρόσφυγα ως παιδί και ήταν άγνωστος στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Έζησε στην πόλη της Νορμανδίας, Εβρέ, περίπου 100 χιλιόμετρα από την σκηνή της δολοφονίας και δεν είχε καμία εμφανή σχέση με τον καθηγητή ή το σχολείο.

Ο 18χρονος πήγε στο σχολείο χθες το απόγευμα και ζήτησε από τους μαθητές να του δείξουν τον καθηγητή, είπε ο Ρικάρντ. Στην συνέχεια, ακολούθησε τον Πατί, ο οποίος επέστρεφε σπίτι του με τα πόδια μετά το σχολείο, του έφερε πολλά χτυπήματα με μαχαίρι στο κεφάλι και στην συνέχεια τον αποκεφάλισε. Οι μάρτυρες λένε ότι άκουσαν τον 18χρονο να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ». Στην συνέχεια, δημοσίευσε φωτογραφίες του θύματος σε λογαριασμό στο Twitter, μαζί με προσβολές κατά του Εμανουέλ Μακρόν και τους Γάλλους, αποκαλώντας τους «άπιστους» και «σκυλιά».

Ο Ρικάρντ ανακοίνωσε ότι το μήνυμα ανέφερε: «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,… προς τον (πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ».

Ο δάσκαλος είχε δεχθεί απειλές

Ο Ρικάρντ είπε ότι ο Σαμουέλ Πατί ήταν στόχος απειλών από τότε που έδειξε τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ σε μια τάξη σχετικά με την ελευθερία του λόγου, σε σχέση με την υπόθεση Charlie Hebdo. Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό αποτέλεσε αντικείμενο μιας θανατηφόρας επίθεσης το 2015 μετά την δημοσίευση των γελοιογραφιών.

Ο 47χρονος Πατί, καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας συμβούλεψε τους μουσουλμάνους μαθητές του να βγουν από την αίθουσα εάν πίστευαν ότι ενδέχεται να προσβληθούν. Ωστόσο, μία μουσουλμάνα μαθήτρια δεν βγήκε από την τάξη. Αργότερα, μίλησε στους γονείς της για το μάθημα, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να αντιδράσει με θυμό στο περιστατικό, κατηγορώντας τον καθηγητή πως έδειξε γυμνές εικόνες του Μωάμεθ. Ο πατέρας υπέβαλε επίσημη καταγγελία και δημιούργησε βίντεο που αποδεικνύουν τον θυμό του σχετικά με τις ενέργειες του Πατί, καλώντας τον κόσμο να πάει στο σχολείο για να διαμαρτυρηθεί.

Ο πατέρας αυτός είναι ένα από τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση, είπε ο Ρικάρντ, προσθέτοντας πως η αδερφή αυτού του άνδρα είχε προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία το 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ