Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Το τηλεφώνημα» του Θ.Τριαρίδη στο θέατρο Άβατον

Δημοσιεύθηκε

στις

«Το τηλεφώνημα» του Θανάση Τριαρίδη, ένα κωμικό δράμα που έγραψε ο συγγραφέας μέσα στην καραντίνα, κάνει αθηναϊκή πρεμιέρα στο θέατρο ‘Αβατον και για τρεις παραστάσεις, 22,23,24/4, σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη. Η παράσταση ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη στην Πάτρα, με τους ίδιους συντελεστές.

«Ένας καθόλου εκ πρώτης όψεως απελπισμένος ηθοποιός (Παλαιολόγος Χαλίδας), οπλισμένος με ανελέητο χιούμορ και δίνοντας ένα αξέχαστο σόου ενώπιον των θεατών κάθε βράδυ, αποφασίζει χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, να ρισκάρει μια ζωή για το καλό της ανθρωπότητας» περιγράφει η σύνοψη του έργου. «Παίρνει στο τηλέφωνο τυχαίους ανθρώπους που, λόγω συνωνυμίας, έχουν ονόματα Αμερικανών Προέδρων. Τους προτείνει να παίξουν ένα παιχνίδι, να προφέρουν μια φράση και να κερδίσουν αυτόματα ένα χρηματικό ποσό. Η απάντηση τους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου που θα καθορίσει απόλυτα τη συνέχεια. Η σκηνή μετά το πρώτο τηλεφώνημα αρχίζει να παίρνει το σχήμα μιας αρένας, εκεί όπου συνήθως γίνονται οι ταυρομαχίες, με την υπόσχεση ότι πάντα στο τέλος κάποιος θα χάσει τη ζωή του».

Ακολουθώντας το έργο, η σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη μεταμορφώνει τον μονόλογο σε διάλογο με τους θεατές ως αναπόσπαστο, ζωντανό κομμάτι σε ότι πρόκειται να συμβεί, μέχρι οι πρόεδροι της Αμερικής – ακόμα κι όταν αποδεικνύεται ότι πρόκειται για συνωνυμία – να δώσουν μια απάντηση στο δίλημμα που θέτει ένας ηθοποιός.

«Υπάρχουν έργα που σε συστήνουν απ’ την αρχή στον εαυτό σου» σημειώνει η σκηνοθέτρια.« Γιατί μηδενίζουν την ταχύτητα στο κοντέρ και τότε στρέφεις το βλέμμα και αρχίζεις να κοιτάς πάλι έξω απ’ το παράθυρο. Και έτσι σε πηγαίνει ο δρόμος. Κυλάει μόνος του. Και χωρίς να το καταλάβεις το βλέμμα σου φεύγει. Και κοιτάς νύχτα πάλι τ’ αστέρια. Και εκεί γυμνός και σιωπηλός επιστρέφεις στη σκηνή. Από την αρχή. Αυτό το ταξίδι είχε πολύ ξενύχτι, ωμές αλήθειες, πάρα πολύ γέλιο και την τύχη να νιώθεις ότι όλα μπορείς να τα βρεις από την αρχή. Από το μηδέν ως το άπειρο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ