Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας: Κλείνουν τα φώτα στους δρόμους – Tο ενδεχόμενο για διακοπές ρεύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως όλα δείχνουν ο χειμώνας θα είναι δύσκολος καθώς η ενεργειακή κρίση βρίσκεται όλο και πιο «κοντά» μας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας, «χωρίς» φώτα οι δρόμοι και… συσκότιση των ιστορικών μνημείων, τι θα συμβεί με το ρεύμα στα νοικοκυριά.

Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο της Κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας, εν μέσω καλοκαιριού και καύσωνα, και μάλιστα όσοι φύγουν για διακοπές τώρα, ίσως όταν θα επιστρέψουν να δουν την περιοχή τους λίγο πιο… σκοτεινή. Και αυτό γιατί οι περιφέρειες και οι δήμοι καλούνται να «ξεβιδώνουν» 1/10 λάμπες στους δρόμους.

Συγκεκριμένα η εξοικονόμηση ενέργειας, εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, είναι απαραίτητη και μάλιστα η κυβέρνηση προχωρά σε μια προσπάθεια να πει στους Δήμους και στις Περιφέρειες να «κλείσουν τους διακόπτες».

Το σχέδιο για την ενέργεια, εκτός από τον γνωστό «θερμοστάτη» στα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες, προβλέπει τα εξής:

  • Εκτός λειτουργίας το 10% του οδοφωτισμού, οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να «ξεβιδώνουν» μία στις δέκα λάμπες
  • Συσκότιση ιστορικών μνημείων και μουσείων μετά τα ξημερώματα
  • Μείωση του καλλωπιστικού φωτισμού στους δήμους

Ήδη στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους εκπονούν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ο προσαρμοστικός φωτισμός της Ολυμπίας Οδού.

Διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά;

Δεν είναι λίγα τα σενάρια για τις διακοπές ρεύματος στα σπίτια, εκ περιτροπή, όμως πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο;

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα είναι ένα ύστατο μέτρο χωρίς να το αποκλείει.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση στο mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε «φρένο» στα σχετικά σενάρια περί διακοπών ρεύματος.

«Έρχονται δύσκολες ημέρες στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε επίσης πως η Ευρώπη διανύει δύσκολη περίοδο λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις ροές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προμηνύουν δύσκολες ημέρες.

«Οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν καμία χώρα ανέγγιχτη», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Ακόμη, τόνισε πως η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί για τα πιο ακραία σενάρια, ενώ διαβεβαίωσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πώς και το Βερολίνο «κλείνει τα φώτα», καθώς το προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα και η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους σε πισίνες και γυμναστήρια.

Την ίδια ώρα οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν «καταφύγια» για να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς από το κρύο.

Φόβοι για ύφεση και κοινωνικές αναταραχές

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες και επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη μετακύλιση των αυξήσεων του κόστους από τις ενεργειακές εταιρείες στους καταναλωτές. «Αλλά είμαστε μια ισχυρή χώρα και μια ισχυρή δημοκρατία. Αυτές είναι καλές προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», συνέχισε.

Το ενδεχόμενο «δελτίου» και η ύφεση απειλούν το Βερολίνο, με τις αρχές να εκφράζουν την ανησυχία τους για κοινωνικές αναταραχές εάν η έλλειψη ενέργειας ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η Γερμανία, άλλωστε, δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε στη Γαλλία – όπου οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να «καλύψουν το κενό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ