Ελάτε στην παρέα μας

YouTube

Το μεγαλύτερο έργο στην Πεντέλη παίρνει σάρκα και οστά – Ξεκινά η υπογείωση του δικτύου ηλεκτροδότησης [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μεγαλύτερο έργο που έχει δρομολογηθεί στο Δήμο Πεντέλης παρουσιάστηκε σε μια ενδιαφέρουσα βραδιά με εκλεκτές παρουσίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος και η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά παρουσία κυβερνητικών και αυτοδιοικητών στελεχών μίλησαν διεξοδικά για το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του Δήμου Πεντέλης.

Πρόκειται για ένα έργο αξίας 20,3 εκατ. ευτρώ που αφορά την υπογειοποίηση άνω των 110 χιλιομέτρων καλωδίων μεταφοράς ρεύματος που σήμερα είναι υπέργεια και ειδικότερα:

  • του συνόλου του δικτύου μέσης τάσης, συνολικού μήκους 34,5 χιλιομέτρων και

  • του μεγαλύτερου τμήματος της μέσης τάσης, 75 περίπου χιλιομέτρων.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν τα 10,3 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και τα 10 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέλος του 2023.

Η ιστορία του έργου

Ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση του έργου ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά το Φεβρουάριο του 2020, όταν έγινε η πρώτη συζήτηση με τον ΔΕΔΔΗΕ

Τον Απρίλιο του 2020 ζητήθηκε να γίνει προϋπολογισμός του έργου.

Τον Αύγουστο του 2020 η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά με επιστολή της προς τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Τάσο Μάνο, έθεσε επίσημα το ζήτημα της υπογειοποίησης του δικτύου.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ο Δήμος είχε αποστείλει τις προτάσεις τους για την υπογειοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ

Στις 22/10/2021, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε αμέσως μετά να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Τα πλεονεκτήματα της υπογειοποίησης του δικτύου

  • Εξαλείφεται ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος από πτώσεις δέντρων στα καλώδια παροχής ρεύματος

  • Μηδενίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών από σπινθήρες στα καλώδια παροχής ρεύματος

  • Μειώνονται σημαντικά οι βλάβες και οι δαπάνες για αυτές

  • Αυξάνεται σημαντικά η αξιοπιστία του δικτύου

  • Αναβαθμίζεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών ρεύματος στους καταναλωτές

  • Αναβαθμίζεται αισθητικά η πόλη, με την απομάκρυνση των εναέριων καλωδίων και των σχετικών κολώνων

  • Ο Δήμος αντικαθιστά το δημοτικό φωτισμό με νέα φωτιστικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κατά 55% – 60%.

  • Ο Δήμος αποκτά σύστημα τηλε-διαχείρισης και τηλε-ελέγχου του συνόλου του δημοτικού φωτισμός (έλεγχος βλαβών, dimming, έλεγχος κατανάλωσης κ.α.)

 

Περιοχές παρέμβασης

Όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του Δήμου Πεντέλης και στις τρεις δημοτικές κοινότητες

Στα Μελίσσια:

  • Η περιοχή των Άνω Μελισσίων

  • Η πρώτη γειτονιά

  • Η κεντρική περιοχή

  • Η παραρεμάτια στην Αγία Μαρία

 

 

Στη Νέα Πεντέλη:

  • Η κεντρική περιοχή (μεταξύ 25ης Μαρτίου, Ηρώων Πολυτεχνείου, 28ης Οκτωβρίου και Αγίας Παρασκευής). Στην περιοχή ακολουθεί αστική ανάπλαση

  • Η περιοχή πίσω από το Δημοτικό Σχολείο

  • Ο λόφος Προφήτη Ηλία

  • Ο λόφος Δεξαμενής

  • Η περιοχή άνω της Αγίου Σίλα και αριστερά της Κηφισίας

Στην Πεντέλη:

  • Ο λόφος του Αστεροσκοπείου

  • Η κεντρική περιοχή

  • Η περιοχή του Μορτερό (και το τμήμα που αφορά τη Νέα Πεντέλη)

 

Κ. Σκρέκας: “Ο πρώτος Δήμος που ξεκινά το εμβληματικό έργο της υπογείωσης των καλωδίων”

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αφού τόνισε τη συμβολή του προκατόχου του Κ. Χατζηδάκη στην πρωτοβουλία αυτή, εξήγησε διεξοδικά τα οφέλη του έργου για την πόλη και την ανάγκη του να υλοποιηθεί δεδομένων των συνεπειών των πρόσφατων φυσικών καταστροφών προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Προχωράμε και σε ένα έργο φωτισμού το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου θα έχουμε και μια εξοικονόμηση περίπου 60 τις εκατό του κόστους του ρεύματος που πληρώνει ο Δήμος οπότε θα περισσέψουν κάποια χρήματα ή δεν θα λείπουν από τον Δημοτικό Προϋπολογισμό ώστε να προωθηθούν σε κάποιες άλλες δράσεις”.

 

Κ. Κεχαγιά: “Το όφελος θα είναι τεράστιο για όλους

Μετά την παρουσίαση του έργου όπου η ίδια τόνισε πως όραμά της ήταν και παραμένει να αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου, η Δήμαρχος της πόλης κα Δήμητρα Κεχαγιά μίλησε αποκλειστικά στο Χ-τύπο αποκαλύπτοντας το πώς κατάφερε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου μέσα σε μόλις 15 μήνες: “Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς, τον Φεβρουάριο του 2020 άρα 1 χρόνο μετά έγινε πραγματικότητα και ακριβώς όπως είπανε και οι γενικοί γραμματείες και οι Υπουργοί εδώ θέλουμε ώριμες μελέτες για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα έργο. Εμείς πήγαμε έτοιμοι, δηλαδή οι συνεργάτες, οι υπηρεσίες και προσωπικά κάναμε μια προσπάθεια να πάμε μια έτοιμη δουλειά, να γίνει μελέτη, να ολοκληρωθεί από το ΔΕΔΗΕ έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.”.

 

 

Επιπλέον, σε ερώτηση μας σχετικά με το αν υπάρχει προετοιμασία για τα ενδεχόμενα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι δημότες, δεδομένης και της ήδη μεγάλης καθημερινής κυκλοφοριακής συμφόρησης, εξαιτίας των εργασιών η Δήμαρχος απάντησε πως “υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασίας, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες και θα χρειαστεί την υπομονή γιατί το όφελος θα είναι το τεράστιο για όλους.”

 

 

Γεωργιάδης, Χατζηδάκης και Ράπτη για τη σημασία του έργου

Το έργο εξήραν επίσης τόσο ο χρηματοδότης του Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και νυν Υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, με τον πρώτο να αποκαλύπτει ότι το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει παρόμοια έργα και σε άλλους Δήμους και τον δεύτερο να εκφράζει τη συγκίνησή του που όλη αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε επί της θητείας του.

 

 

 

Ακόμη, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία μίλησε και αποκλειστικά στο Χ-τύπο, συνεχάρη τη Δήμαρχο και τους συνεργάτες της για το «θάρρος, την έμπνευση και την πειθώ» που είχαν για να πείσουν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει την αξία της περιουσίας των κατοίκων και κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη.

Τέλος, στο βήμα ανέβηκαν και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος ο οποίος τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ με πόρους 1,5 δις ευρώ δίνουν τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές με τις ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην υλοποίηση του έργου και κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει να χρηματοδοτήσεις έργα μεγάλης κλίμακας που να καλύπτουν ολιστικά τις ανάγκες όπως αστικές αναπλάσεις και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Παρευρέθηκαν οι Βουλευτές του Β1 Βορείου Τομέα Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος και Δημήτρης Καιρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, οι Επικεφαλής των Συνδυασμών «Δημοτική Συμμαχία» Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και «Πεντέλη 2020, Πράσινη Έξυπνη Δημοκρατική Πόλη» Άγγελος Παλαιοδήμος, και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι.

 

Επόμενη στάση… Διόνυσος!

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς αναφέρθηκε πολλάκις η διάθεση του Υπουργείου και του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσουν με έργα υπογείωσης και σε άλλους Δήμους της Ατιτκής και πρώτο επιλαχών το Δήμο Διονύσου, ο οποίος αντιμετώπισε και μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση τις ημέρες της “Μήδειας”.

Ο Δήμαρχος της πόλης ήταν παρών στην εκδήλωση και μίλησε αποκλειστικά στο Χ-τύπο για τη σκέψη αυτή: “Το περιμένουμε και εμείς με χαρά είναι ένα σπουδαίο έργο η υπογειοποίηση των καλωδίων της χαμηλής και μέσης τάσης φαίνεται ότι και οι τρεις υπουργοί το έχουν δει πολύ καλά. Έχω πολύ καλή συνεργασία με το ΔΕΔΗΕ με τον κ.Μάνο με τον κ. Φουτουλάκη νομίζω ότι θα αποδώσει καρπούς σύντομα αυτή η συνεργασία.”

 

 

Ο ίδιος μας μίλησε και για τις εξελίξεις στο ζήτημα των λατομείων στην περιοχή αναφέροντας σχετικά: “Θεωρούμε ότι πρέπει να παύσει να σταματήσει κάθε ενδεχόμενο λειτουργίας τους. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου)

θα καταστήσει και ουσιαστικά όλα τα λατομεία ως αρχαιολογικούς χώρους. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχει ευτυχή κατάληξη για εμάς, είναι ένα πρόβλημα μεγάλο καθώς υπάρχει ένα ενεργό λατομείο και πλέον δεν χωρούν άλλα στην περιοχή μας.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ