Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα, είχαν γίνει 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας στο παρελθόν.

Όπως γίνεται τώρα γνωστό από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας της Μινεάπολις, από τις 18 καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν εναντίον του Nτέρεκ Τσόβιν, μόνο δύο «έκλεισαν με πειθαρχικά μέτρα». Και στις δύο περιπτώσεις, τα «πειθαρχικά μέτρα» έδειξαν πως είχε εκδοθεί επιστολή επίπληξης.

Ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ ήταν άοπλος και αφού του πέρασε χειροπέδες στα χέρια, ο αξιωματικός της αστυνομίας Ντέρεκ Τσόβιν του πατούσε τον λαιμό με το γόνατό του με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο Φλόιντ παρακαλούσε τον αστυνομικό να τον αφήσει να αναπνεύσει. Λίγη ώρα αργότερα, κηρύχθηκε νεκρός σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τις Αρχές.

Ο Ντέρεκ Τσόβιν και ακόμα τρεις αστυνομικοί απολύθηκαν μετά το περιστατικό.

Πάντως, ο Τσόβιν δεν ήταν ο μόνος αξιωματικός στο περιστατικό εκείνη την ημέρα με ιστορικό καταγγελιών εναντίον του. Ο πρώην αξιωματικός Του Τάο, είχε επίσης έξι καταγγελίες με το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων, μία εκ των οποίων είναι ακόμη ανοιχτή. Οι άλλες πέντε καταγγελίες έκλεισαν χωρίς πειθαρχικά μέτρα.

Ο Τάο ήταν επίσης μέρος μιας αγωγής για υπέρμετρη άσκηση βίας το 2017, όπως αποκαλύπτει το CNN που μίλησε με τον δικηγόρο του ενάγοντα στην υπόθεση. Η αγωγή ασκήθηκε από τον Λαμάρ Φέργκιουσον, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Τάο και ένας άλλος αξιωματικός τον υπέβαλλαν σε «σκληρή και ασυνήθιστη» τιμωρία όταν τον συνέλαβαν τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν «παράλογη δύναμη», μεταξύ των οποίων «γροθιές, κλωτσιές και γόνατα στο πρόσωπο και το σώμα» ενώ ο Φέργκιουσον ήταν ανυπεράσπιστος και δεμένος με χειροπέδες. Ως αποτέλεσμα της βίας που του ασκήθηκε, ο Φέργκιουσον κατέληξε με σπασμένα δόντια, μώλωπες και άλλα τραύματα.

Διαδηλώσεις στην Μινεάπολις

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Μινεάπολις μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του, με επεισόδια να έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την πόλη.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η αστυνομία ανέφερε ότι ένας άνδρας πέθανε από πυροβολισμούς κοντά στο σημείο των διαδηλώσεων και ένας ακόμα συνελήφθη για το συμβάν. Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τη φύση του συμβάντος.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολις, Τζέικομπ Φρέι ζήτησε τη συνδρομή της Εθνικής Φρουράς αφού οι διαδηλώσεις για το μαρτυρικό θάνατο του Τζορτζ Φλόινντ έχουν βγει εκτός ελέγχου.

«Δεν μπορώ να ρισκάρω την ασφάλεια αθώων ανθρώπων και αυτό είναι, αυτό στο οποίο είμαι αφοσιωμένος. Μπορούμε να έχουμε και τα δύο πράγματα. Μπορούμε να έχουμε ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά επίσης και να βεβαιωθούμε για την ασφάλεια όλων των κατοίκων της πόλης», δήλωσε ο Φρέι.

Τη δεύτερη μέρα των διαδηλώσεων που διήρκεσαν όλη τη νύχτα κοντά στην περιοχή του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ από ειρηνικές έγιναν βίαιες και η κατάσταση έγινε «εξαιρετικά επικίνδυνη», σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Τιμ Γολτς.

Πολλές φωτιές μπήκαν σε όλη την πόλη, ενώ λεηλατήθηκαν και επιχειρήσεις. Το πλήθος που έφτασε τις χιλιάδες μεγάλωνε καθώς έπεφτε η νύχτα και η διαδήλωση εκτραχύνθηκε σε επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.