Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα Τέμπη “πάγωσαν το χρόνο των εκλογών – Ο νέος σχεδιασμός για τις κάλπες

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατούν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται ο βασικός σχεδιασμός για εκλογές στις 9 Απριλίου.

Από τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου όταν σημειώθηκε η φονική σύγκρουση των δύο τρένων ο χρόνος “πάγωσε” και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταμάτησε κάθε συζήτηση που έχει σχέση με τις κάλπες.

Συνεργάτες του τονίζουν ότι με εξαίρεση την υπόθεση της τραγωδίας, δεν υπάρχει καμία άλλη κουβέντα στο “τραπέζι”, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο χρόνος των εκλογών δεν είναι πλέον και τόσο κοντά.

“Δεν απασχολούν την κυβέρνηση οι εκλογές”, είπε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και σημείωσε ότι ο “πρωθυπουργός έδιωχνε από τη σύσκεψη όποιον μιλούσε για κάλπες”.

Πηγές από το Μαξίμου, λένε με νόημα ότι η γραμμή που έχει χαράξει ο κ. Μητσοτάκης έχει τρεις άξονες που είναι οι εξής:
-να “ειπωθούν τα πάντα για την τραγωδία και να αναληφθούν ευθύνες,
-να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις,
-να σταλεί μήνυμα ασφάλειας» με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Οι προτεραιότητες όπως γίνεται αντιληπτό έχουν αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες έχει άμεση σχέση με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση και το κλίμα στην κοινωνία.

 

Νέος σχεδιασμός

Πηγές από το Μαξίμου, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ανακοινώσει ημερομηνία για εκλογές και ότι η 9η Απριλίου ήταν σε επίπεδο εκτιμήσεων και πληροφοριών.

Όπως εξηγούν το γεγονός αυτό διευκολύνει το σχεδιασμό που πρέπει να γίνει πλέον εξαρχής, προκειμένου ο πρωθυπουργός να ανακτήσει το πλεονέκτημα που είχε στην κοινωνία πριν από την τραγωδία.

 

Οργή και αγανάκτηση

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι στην παρούσα φάση κυριαρχούν η οργή και η αγανάκτηση, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί οι κάλπες να στηθούν σε συνθήκες ηρεμίας προκειμένου οι πολίτες να είναι σε θέση να συγκρίνουν.

Ασφαλώς και ο πρωθυπουργός δεν έχει άπλετο χρόνο στη διάθεσή του, αλλά σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός που γίνεται έχει ως στόχο να χυθεί άπλετο φως ως προς τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ας δούμε ποιος μπορεί να είναι ο εκλογικός σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος, αν και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

  • Εκλογές στις 23 Απριλίου: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η μετάθεση των εκλογών θα είναι για λίγες εβδομάδες και οι κάλπες θα στηθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Οι θιασώτες του σεναρίου, τονίζουν ότι είναι αναγκαίο ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την τραγωδία και να ηρεμήσει η κατάσταση. Το σενάριο αυτό ωστόσο “χωλαίνει” λόγω του ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι μέσα στο Πάσχα, ενώ οι μνήμες θα είναι ακόμη νωπές από την τραγωδία.

 

  • Εκλογές στις 30Απριλίου: Σε μια πρώτη ανάγνωση, εύκολα διατυπώνεται η άποψη ότι πρόκειται για μια αξιόπιστη λύση, καθώς και από το Πάσχα απέχει και έχει περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα από την τραγωδία. Ωστόσο η 30η Απριλίου συμπίπτει με το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα μπορούσε να προκριθεί μια τέτοια λύση.

 

  • 14 ή 21 Μαΐου: Με δεδομένο ότι τα δύο πρώτα σενάρια δείχνουν “χλωμά”, λόγω του ότι δεν θα έχει περάσει ακόμη το σοκ της τραγωδίας, δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εξαντλήσει τον διαθέσιμο πολιτικό χρόνο. Με βάση αυτό το σενάριο, οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 14η Μαΐου ή την 21η του μήνα. Στην περίπτωση που προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, τότε οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν είτε προς τα τέλη Ιουνίου, ή στις αρχές Ιουλίου για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις πανελλαδικές στις αρχές Ιουνίου. Αναφορικά με τις δύο αυτές ημερομηνίες, η επικρατέστερη δείχνει να είναι η 21η Μαΐου.

 

Το Σύνταγμα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες λίγες φωνές επιμένουν ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να αφήσει να σέρνεται η υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, επιμένουν ότι ο σχεδιασμός για εκλογές στις 9 Απριλίου δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, ιδίως εάν οι εξελίξεις είναι τέτοιες που φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Όπως εξηγούν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ανακοινώσει τις εκλογές ακόμη και 25 ημέρες νωρίτερα, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πως η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μπορεί να φτάσει το πολύ τις 30 ημέρες.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, γίνεται αντιληπτό ότι το σενάριο είναι ακόμη ανοικτό, καθώς ο πρωθυπουργός μπορεί έως και την Τετάρτη 15 Μαρτίου να ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ