Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (25/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος των καταλυμάτων τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Οκτώβριο 2021 ανήλθε σε 482.519.478 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 105,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 234.340.816 ευρώ.

 

  • Η μετάθεση της πληρωμής της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022 αποφασίστηκε με σκοπό να ελαφρυνθούν  τα βάρη τα οποία καλούνται να σηκώσουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή. Αναφορικά με το πρόγραμμα πάγιων δαπανών η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί επεκτείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.

 

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος οδηγός αγορών από το Χ-τύπο – Προτάσεις για shopping και διασκέδαση

 

  • Τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022. Ειδικότερα, πρώτον, θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεύτερον, θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο. Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

 

  • Η νέα υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων myergani.gov.gr τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία και αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν για την απασχόληση τους οι εργοδότες/επιχειρήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μέσω της ψηφιακής κάρτας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες κ.λπ.), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση που θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ