Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (9/10) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Σε νέα παράταση έως τις 15 Νοεμβρίου, της προθεσμίας υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο όλων των κύκλων της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και του μέτρου της Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, καθώς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο μέτρο της Επιδότησης Πάγιων Δαπανών, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας. Έτσι, παρέχεται επιπλέον χρόνος για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και ειδικότερα για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία Πρωτοδικεία και διευκολύνεται παράλληλα τη διαδικασία αναζήτησης και έκδοσής τους, δεδομένου του πλήθους των επιχειρήσεων που έχουν ενισχυθεί στο πλαίσιο των συγκεκριμένων μέτρων.
  • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιστροφής στους δικαιούχους, των πιστωτικών υπολοίπων που προέκυψαν από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία και ασφαλισμένων που υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016. Η πίστωση των προς επιστροφή ποσών έγινε στον αριθμό (ΙΒΑΝ) του τραπεζικού λογαριασμού που έχουν ήδη δηλώσει οι ασφαλισμένοι στον Ατομικό τους Λογαριασμό που τηρείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, εφόσον είναι έγκυρος.
  • Κατά 301% αυξήθηκε η χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus Bari. Αυτό μαζί και με άλλα πορίσματα αποδεικνύουν τη συστηματική στροφή στα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών σημειώνεται στη μετά COVID-19 εποχή, με τους καταναλωτές να υιοθετούν μαζικά τις online πληρωμές. Πέρα από τα παραδοσιακά μέσα ψηφιακών πληρωμών, οι Έλληνες στρέφονται και σε εναλλακτικά κανάλια, όπως τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή οι απευθείας μεταφορές χρημάτων, τα οποία προ πανδημίας δεν ήταν ιδιαίτερα – έως και καθόλου – δημοφιλή.
  • Ύστερα από μακρά περίοδο ανόδου, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε τον Σεπτέμβριο μικρή υποχώρηση, κατά 1,5 μονάδα και διαμορφώθηκε στις 109,7 μονάδες, όπως συνέβη στην Ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η πτώση προήλθε από σημαντική εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, καθώς και από νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε συνέχεια της σχετικής αρνητικής τάσης από τον Ιούνιο. Αντίθετα, στις υπηρεσίες και στις κατασκευές σημειώθηκε σημαντική βελτίωση προσδοκιών, ενώ οριακή βελτίωση καταγράφηκε και στο λιανικό εμπόριο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ