Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Περίπου 10.000 επιχειρήσεις έλαβαν τις πρώτες επιδοτήσεις για τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Γέφυρα 2” που “τρέχει” η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η πρώτη πληρωμή του “Γεφυρα 2” αφορά – κυρίως- τα ενήμερα δάνεια που εγκρίθηκαν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν με την τράπεζα και κατόπιν να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης. Η ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.

 

  • Νέοι κανόνες ισχύουν ήδη από 1η Ιουλίου όσον αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για τις διαδικτυακές αγορές. Στόχος να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια για τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι ο ΦΠΑ που οφείλεται για τις διαδικτυακές πωλήσεις καταβάλλεται στη χώρα του καταναλωτή. Επίσης, θα επηρεάσουν τους διαδικτυακούς πωλητές και τις διαδικτυακές αγορές/πλατφόρμες, εντός και εκτός της ΕΕ, τους ταχυδρομικούς φορείς και τους ταχυμεταφορείς, τις τελωνειακές και φορολογικές διοικήσεις, καθώς και τους καταναλωτές.

 

  • Το μέγεθος της υστέρησης των ελληνικών ΜμΕ έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και έναντι των ευρωπαϊκών ΜμΕ αποκαλύπτει η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές ΜμΕ». Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι ελληνικές ΜμΕ υστερούν σε παραγωγικότητα εργασίας κατά 73% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η προστιθέμενη εργασία ανά εργαζόμενο σε ελληνική ΜμΕ είναι 10.000 ευρώ έναντι 38.000 ευρώ στην Ε.Ε.

 

  • Ξεκινά στις 9 Ιουλίου 2021 η υποβολή αιτήσεων για τον Β΄ κύκλο της δράσης του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό», με στόχο την επιχορήγηση περισσότερων ΜμΕ για την δημιουργία ή την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού τους καταστήματος (e-shop). Σε συνέχεια του Α’ κύκλου της Δράσης, κατά τον οποίο κατατέθηκαν 11.500 αιτήσεις και έχουν ήδη εγκριθεί οι 7.162 με συνολική δημόσια δαπάνη 33,6 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε την Παρασκευή 25/6/2021 στην προκήρυξη και Β’ κύκλου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 9η Ιουλίου 2021 έως την 29η Σεπτεμβρίου 2021 και απευθύνεται σε όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στον Α’ κύκλο της Δράσης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ