Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Αύξηση 5,5% παρουσίασε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι αύξησης 0,03% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, παρουσίασε αύξηση 4,5%. Παράλληλα, ο εποχικά διορθωμένος Δείκτης τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,3%.

 

  • Τη διαγραφή ιστοσελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος που εμπορεύονταν απομιμητικά αρώματα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με εντολή της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), κατ’ εφαρμογή της παρ. 1ζ του άρθρου 10 του ν.4712/2020 (Α’ 146),ανακοίνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή. Αναμένεται η διαγραφή και άλλων παράνομων ιστοσελίδων με παρόμοια παράνομη δραστηριότητα, καθώς οι έλεγχοι σε ηλεκτρονικά καταστήματα συνεχίζονται εντατικά σε όλη την επικράτεια.

 

 

  • Ξεκίνησε η διαδικασία υποδοχής και επεξεργασίας των νέων αιτήσεων, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για δάνεια Επενδυτικού σκοπού μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, πρωτοβουλία που γίνεται σε συνεργασία με 10 εμπορικές τράπεζες και με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σκοπός του νέου κύκλου χρηματοδοτήσεων είναι να τεθεί στη διάθεση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, ένα ακόμη σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ώστε να αξιοποιήσουν αμέσως το νέο ευνοϊκό περιβάλλον επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά την οδυνηρή εμπειρία της πανδημικής κρίσης. Το ύψος των επενδυτικών δανείων μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως και 1.500.000 ευρώ, με την διάρκεια αποπληρωμής τους να κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια.

 

  • Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων εστίασης που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε από την ΕΕ βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες όλων των μεγεθών που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με κάθε επιχορήγηση να ανέρχεται έως και στο 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου. Τέλος, σκοπεύει να παρέχει στους δικαιούχους κεφάλαιο κίνησης για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους.

 

  • Αυξητικά, για δεύτερη συνεχή χρονιά, κινήθηκαν πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών στη Γερμανία η οποία αποτελεί σταθερά το δεύτερο μεγαλύτερο «υποδοχέα» εγχώριων προϊόντων (μετά την Ιταλία). Συγκεκριμένα, η αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και ποτών το 2020 ήταν της τάξεως του 9,6% και διαμορφώθηκαν σε αξία στα 845,6 εκατ. ευρώ έναντι 771 το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, σημαντική «συμμετοχή» σε αυτή την αύξηση, είχαν τα φρούτα που διεύρυναν το μερίδιο τους κατά 42,83% και ανήλθαν σε αξία στα 167,366 εκατ. ευρώ από 117,173 εκατ. ευρώ το 2019. Αύξηση της τάξεως του 24,77% κατέγραψαν οι εξαγωγές ελαίων με 57,383 εκατ. ευρώ, έναντι 45,991 εκατ. ευρώ, ενώ με 8,88% διευρύνθηκε το μερίδιο των γαλακτοκομικών (179,536 εκατ. έναντι 164,879 εκατ. Ευρώ). Ανοδικά με 5% κινήθηκαν οι εξαγωγές λαχανικών (47,384 έναντι 45,116 εκατ. ευρώ) ενώ με συν 5% «έτρεξαν» και οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών (178,081 έναντι 169,490 εκατ. ευρώ το 2019). Οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων αντιστοιχούν στα 3/4 των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών στη Γερμανία.

 

 

  • Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της απαλλαγής ενοικίου πληττόμενων επιχειρήσεων και για τον Μάιο. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: «απαλλάσσεται και για το μήνα Μάιο του 2021 (ίσχυε για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο) από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περι αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό covid – 19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ