Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Δώρο Πάσχα αποτελούμενο από ένα ποσό από τον εργοδότη για το διάστημα που εργάστηκαν και ένα ποσό από το κράτος για το διάστημα που μπήκαν σε αναστολή θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που είδαν τις συμβάσεις τους να «παγώνουν» για κάποιο διάστημα εντός του 2021. ‘Ετσι, εργαζόμενοι που είναι ή θα μπουν σε αναστολή μέσα στο χρονικό διάστημα από 1.1.2021 μέχρι 30.4.2021 και λαμβάνουν μισθό άνω των 534 ευρώ, που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δίνει το κράτος, θα έχουν απώλειες στο ποσό του δώρου Πάσχα, αφού το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ειδική αποζημίωση και όχι στον ονομαστικό μισθό.

 

  • Ενισχύθηκε σημαντικά ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 96,9 μονάδες, έναντι 91,9 μονάδων τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2020. Όπως αναφέρεται, βελτίωση των προσδοκιών καταγράφεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ηπιότερη στη βιομηχανία και τις κατασκευές, εντονότερη στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες, τομείς στους οποίους άλλωστε αναμένεται επανέναρξη της δραστηριότητας. Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 

  • Για επαναλειτουργία της εστίασης μετά το Πάσχα και σε εξωτερικούς χώρους έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι.» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ γνωστοποίησε ότι εντός Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης της εστίασης. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ότι ο τουρισμός που έχει σχέση με την εστίαση, θα επαναλειτουργήσει, ανεξαρτήτως του πότε θα λειτουργήσει αυτόνομα ο κλάδος της εστίασης: «Σε ένα κατάλυμα ή όποιος μένει σε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να φάει. Η εστίαση που σχετίζεται με τον τουρισμό θα λειτουργήσει. Το πότε θα λειτουργήσει ανεξάρτητα η εστίαση θα περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί».

 

 

  • 8,2 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων «εξαφάνισαν» το 2020 η πανδημία και τα δυο lockdown αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα στις εισπράξεις από το ΦΠΑ τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος αλλά και τις εισπράξεις από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ωστόσο, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρά τις εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν πέρυσι λόγω των «κουρεμένων» ενοικίων ανταποκρίθηκαν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τέλος, οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ ξεπέρασαν το 86% του στόχου, δηλαδή κινήθηκαν πάνω από το μέσο εισπραξιμότητας όλων των φόρων.

 

  • 40 συλλήψεις διενεργήθηκαν από την ΕΛΑΣ για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες, την περασμένη εβδομάδα. Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβάνονται Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν 245.819 ελέγχους και κατέγραψαν 3.655 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.214.100 ευρώ. Επίσης επιβλήθηκε το μέτρο της αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε πέντε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε άλλη μία μπήκε λουκέτο για 30 ημέρες λόγω υποτροπής.

 

  • Σε λειτουργία βρίσκεται η ψηφιακή πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών, για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Το νέο Πρόγραμμα καλύπτει τόσο πληττόμενες επιχειρήσεις (μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών-επιτηδευματιών) που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Βασική προϋπόθεση ένταξης στο Πρόγραμμα είναι τα έσοδα της επιχείρησης το έτος 2020 να ήταν μειωμένα κατά τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με το έτος 2019. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ έως τις 9 Μαΐου 2021.

 

 

  • Έκτακτη αποζημίωση στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ