Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την πορεία εξάπλωσης του ιού και isolation boxes [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύσκεψη για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε η ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή.

Ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα: 

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Β. Κικίλιας: “Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό”

Tον χώρο στο ΓΝΑ “Γεννηματάς”, όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes – σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού επισκέφθηκε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους. Ο κ.Κικίλιας στη συνέχεια ευχαρίστησε τη εταιρεία Intrakat για την προσφορά των κοντέινερ που μετατρέπονται σε σημεία διαλογής και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

«Συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των επιστημόνων μπορεί να αποβούν μοιραίες για τους συνανθρώπους μας», τόνισε και εξήγησε γιατί είναι σημαντική η προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών που έχουν χρόνια προβλήματα ή είναι ανοσοκατασταλμένοι. «Οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις στενές επαφές, αλλά και συγγενείς που έχουν συμπτώματα ίωσης» επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κάλεσε όσους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον νέο αυτό ιό, «να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ» για να τους κατευθύνουν.

«Με αφορμή αυτό που έγινε από κάποιους στα καρναβάλια, να αναρωτηθούν ξανά για την συμπεριφορά τους» υπογράμμισε, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση οι υγειονομικές υπηρεσίες της Πάτρας. Τέλος, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «για την προσπάθεια που καταβάλλουν» και κάλεσε όλους για μια ακόμη φορά να τηρούν τους «κανόνες και τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν χειριστεί παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν».

Τι είναι τα isolation boxes – σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων κορωνοϊού

Ήδη έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με 2 κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.

Όπως είπε ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ΓΝΑ “Γεννηματάς”, Δημοσθένης Τσούτσος, «ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ