Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σχολικές καθαρίστριες: Προσλήψεις με νέα ΚΥΑ – Τι αλλάζει [ΦΕΚ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τροποποίηση της από 7/8/2020 ΚΥΑ για την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών προχώρησαν με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ) οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκε το άρθρο 3 σύμφωνα με το οποία απαιτούνταν (σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001) «απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου), ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης τεχνικής σχολής του Ν.Δ. 580/1970», και πλέον κάτι τέτοιο δεν ζητείται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, στο άρθρο 3 ως προσόντα πρόσληψης αναφέρονται τα εξής: «Οι υποψήφιοι για την πλήρωση των θέσεων προσωπικού της απόφασης αυτής θα πρέπει να διαθέτουν τα γενικά προσόντα πρόσληψης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 169 του ν. 3584/2007 (Α’ 143). Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού, δεν απαιτείται το τυπικό προσόν της κατοχής απολυτηρίου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

2.Κατά τα ανωτέρω τροποποιούνται τα παραρτήματα που συνοδεύουν την υπ’ αρ. 50175/7-8-2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών (υπόδειγμα ανακοίνωσης ΣΟΧ, Παράρτημα με οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης και Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση υποψηφίου) και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

3.Κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει η υπ’ αρ. 50175/ 7-8-2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών».

Η διαδικασία πρόσληψης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ κατά την δημοσιοποίηση της πρώτης ΚΥΑ: «Η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διενεργείται μέσω των οικείων Δήμων, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, βάσει αιτήματος που υποβάλλεται από τον οικείο Δήμο. Με την ως άνω εγκριτική απόφαση της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 καθορίζονται οι θέσεις ή/και ανθρωποώρες ανά Δήμο, αφού ληφθεί υπόψη το προσωπικό που απασχολήθηκε κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος, υπό οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή έργου και οι ώρες απασχόλησης του προσωπικού αυτού. Το προσωπικό προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος και ωραρίου ανάλογου με τις ανάγκες του κάθε φορέα. Για την εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης εκδίδεται ανακοίνωση από τον οικείο Δήμο, τουλάχιστον έναν μήνα πριν την έναρξη του διδακτικού έτους, η οποία αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος και στην ιστοσελίδα του Δήμου, για πέντε ημέρες.

Ειδικά για εφέτος (πρώτη εφαρμογή της παρούσας), η ανακοίνωση της διαδικασίας πρόσληψης προσδιορίζεται να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου (σ.σ. καθυστέρησε λόγω του τυπικού προσόντος του απολυτηρίου τίτλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που ΔΕΝ κατέχουν οι περισσότερες σχολικές καθαρίστριες) και οι σχετικές ανακοινώσεις από τους Δήμους εντός τριών ημερών. Οι υποψήφιοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εν λόγω διαδικασία υποβάλλουν στον οικείο Δήμο Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία αναγράφονται τα προσόντα, οι λοιπές ιδιότητές τους και η εμπειρία τους.

Στη συνέχεια, ο Δήμος αναρτά πίνακα προσωρινών επιτυχόντων και ύστερα από τυχόν ενστάσεις ανακοινώνεται ο τελικός πίνακας επιτυχόντων – προσληπτέων στον πίνακα ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος και στην ιστοσελίδα του Δήμου. Στην ΚΥΑ περιγράφεται αναλυτικά η μοριοδότηση, όπου δίνεται έμφαση στην εμπειρία, καθώς για κάθε μήνα εμπειρίας οι υποψήφιοι λαμβάνουν 17 μόρια.

Επίσης, οι υποψήφιοι που είτε είναι οι ίδιοι πολύτεκνοι είτε είναι τέκνα πολύτεκνης οικογένειας, μοριοδοτούνται με 20 μονάδες. Για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, οι υποψήφιοι λαμβάνουν 10 μονάδες. Μοριοδότηση προβλέπεται για τους τρίτεκνους (15 μονάδες), τα ανήλικα τέκνα (5 μονάδες για κάθε ένα από τα δύο πρώτα και 10 μονάδες για κάθε ένα πέραν των δύο πρώτων), τις μονογονεϊκές οικογένειες (10 μονάδες για κάθε ένα τέκνο), τους συγγενείς αναπήρων (κλιμακωτή μοριοδότηση ανάλογα τον βαθμό αναπηρίας από 10 ως 17 μονάδες) και βάσει ηλικίας (10 μονάδες έως και 50 ετών και 20 μονάδες για τους άνω των 50 ετών).

ΦΕΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ