Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συναγερμός για νέα πανδημία με τη γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζονται τα ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως πλέον δεν πρόκειται για μια εποχιακή απειλή αλλά ένα «μόνιμο πρόβλημα».

Σε νέες γωνιές του πλανήτη έχει φτάσει η γρίπη των πτηνών και έχει γίνει ενδημική για πρώτη φορά σε ορισμένα άγρια πτηνά που μεταδίδουν τον ιό στα πουλερικά, σύμφωνα με κτηνιάτρους και ειδικούς σε θέματα ασθένειας. Οι συγκεκριμένοι, όπως μεταδίδει το Reuters, προειδοποιούν ότι πλέον αποτελεί πρόβλημα για όλο τον χρόνο.

Τα κρούσματα του ιού συνεχίζονται στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αλώβητα από την καλοκαιρινή ζέστη ή το χειμερινό ψύχος, από τότε που ένα στέλεχος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2022, το οποίο ήταν γενετικά παρόμοιο με τα κρούσματα στην Ευρώπη και την Ασία.

Συναγερμός για νέα πανδημία

Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, προειδοποιώντας πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια πιθανή πανδημία της ανθρώπινης γρίπης των πτηνών, αφού το στέλεχος H5N1 μεταπήδησε από τα πτηνά στα θηλαστικά.

Αν και ο κίνδυνος για τον άνθρωπο παραμένει προς το παρόν χαμηλός, δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα παραμείνει έτσι. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, σημείωσε μάλιστα σε ενημέρωση ότι τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 σε μινκ, βίδρες, αλεπούδες και θαλάσσια λιοντάρια που αναφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Τόσο η Ε.Ε. όσο και το Μεξικό, όπως μεταδίδει το Reuters, σκέφτονται το ενδεχόμενο της επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της γρίπης των πτηνών στα πτηνοτροφεία, εντούτοις ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει πλήρως τη μόλυνση ούτε και τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο

Ως γρίπη των πτηνών, αναφέρεται συνήθως ο τύπος γρίπης Α. Αν και ο τύπος Α είναι προσασμοσμένος στα πτηνά, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και να μεταδοθεί και στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα στελέχη της γρίπης διακρίνονται σε 2 τύπους ανάλογα με την μεταδοτικότητα τους, στους υψηλά μεταδοτικούς ή ελάχιστα μεταδοτικούς. Ο πλέον υψηλά μεταδοτικός τύπος είναι ο H5N1, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα το 1996.

Αν και η απειλή για τους ανθρώπους είναι χαμηλή, το CDC προτείνει να αποφεύγεται η άμεση επαφή με άγρια πτηνά.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ