Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στο Λαύριο το πρώτο ελληνικό Data Center της Microsoft – Σε ποιο σημείο θα εγκατασταθεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Λαύριο είναι η πόλη που, όπως φαίνεται, θα φιλοξενήσει το πρώτο Data Center της Microsoft στην Ελλάδα, μια επένδυση που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού, Μπραντ Σμιθ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ICTplus.gr, το Data Center πρόκειται να εγκατασταθεί στην έκταση του παλαιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Λαναρά, έχει έκταση άνω των 100 στρεμμάτων και βρίσκεται κοντά σε οικόπεδα αντίστοιχης έκτασης τα οποία ενδέχεται να αξιοποιηθούν επίσης από τη Microsoft για την ανέγερση “υποστηρικτικών” μονάδων όπως αποθηκών και κατοικιών εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη έκταση αλλά και περιοχή γενικότερα επιλέχθηκε για τις καλές συνθήκες απαγωγής της θερμότητας που δημιουργείται από την λειτουργία των υποδομών μεγάλης υπολογιστικής ισχύος, την άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης, αλλά και τη σύνδεση με οδικά, σιδηροδρομικά και θαλάσσια δίκτυα.

Στα “συν” ειναι επίσης το γεγονός ότι το Λαύριο βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αλλά και στην Αθήνα.

Πότε θα ξεκινήσει η εγκατάσταση – Τα έργα που δρομολογούνται

Στην έκταση αυτή, πρόκειται να κατασκευαστούν κτίρια υψηλών απαιτήσεων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον». Εντός διετίας από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση όλων των ηλεκτρομηχανολογικών και υπολογιστικών συστημάτων, ώστε το Data Center να λειτουργήσει βάσει χρονοδιαγράμματος.

Οι παλαιές κτηριακές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» θα
κατεδαφιστούν, καθώς δεν πληρούν πλέον καμία προϋπόθεση σύγχρονης κατασκευής. Στη θέση των σημερινών ερειπίων ελληνικές και διεθνείς εξειδικευμένες κατασκευαστικές εταιρείες θα αναγείρουν σε χρόνο ρεκόρ κτηριακές υποδομές «βαρέων» απαιτήσεων.

Εντός διετίας από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, ακολουθεί η εγκατάσταση όλων των ηλεκτρομηχανολογικών και υπολογιστικών συστημάτων, ώστε η «συστοιχία» των DataCentersνα λειτουργήσει εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση φαίνεται να δρομολογεί νέα έργα για την περιοχή, προκειμένου να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή, σε βάθος δεκαετίας. Μεταξύ αυτών των έργων είναι η επέκταση του Προαστιακού και της Αττικής Οδού από το Αεροδρόμιο μέχρι το Λαύριο, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του λιμένος Λαυρίου, η ανάπλαση πολιτιστικών, αρχαιολογικών και τεχνολογικών χώρων και πάρκων και τέλος η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ