Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στη Βουλγαρία σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ενεργειακή συνεργασία αναμένεται να είναι βασικό θέμα στην σημερινή τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας που θα λάβει χώρα στην Βάρνα με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην τριμερή αυτή συνάντηση, η οποία διεξάγεται για πέμπτη φορά από το 1994 που ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία, αναμένεται να συζητηθούν και ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως αυτό της διεύρυνσης της Ε.Ε που απασχόλησε και το πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα και αναμένεται η συζήτηση γύρω από αυτό να κορυφωθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η τριμερής Σύνοδος αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη Βαλκανική, αλλά και ως τη Μολδαβία και την Ουκρανία, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις συζητήσεις που θα έχουν οι ηγέτες των τριών χωρών θα κυριαρχήσει ο ενεργειακός Διάδρομος Βορρά-Νότου και η διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών (σιδηροδρομικές γραμμές), των τηλεπικοινωνιών.

Η ελληνική πλευρά έχει επανειλλημμένα επισημάνει τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας.σημειώνοντας πως η Ελλάδα λόγω θέσης, υποδομών και δυνατότητας διασυνδέσεων, αναδεικνύεται σε χώρα- κόμβο μεταφοράς ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ